OFICIAL rus: Sistemele Aegis din ROMÂNIA pot fi utilizate pentru atacuri

Administraţia Vladimir Putin îndeamnă Statele Unite să revină la respectarea Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), încălcat prin instalarea în România a sistemelor Aegis, care pot fi folosite şi pentru atacuri, afirmă Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Urmărește
3067 afișări
Imaginea articolului OFICIAL rus: Sistemele Aegis din ROMÂNIA pot fi utilizate pentru atacuri

Oficial rus acuză SUA că încalcă Tratatul INF: Sistemele Aegis din ROMÂNIA pot fi utilizate pentru atacuri

"Avem o serie de solicitări pentru Statele Unite şi le transmitem în mod clar. Principala noastră solicitare adresată Statelor Unite este să revină la respectarea Tratatului forţelor nucleare intermediare, pe care îl încalcă prin instalarea sistemelor antirachetă Aegis pentru uz terestru în România şi prin planul de a le instala în Polonia", a afirmat Serghei Riabkov, citat de site-ul agenţiei Tass.

"Aceste sisteme sunt de uz dublu, putând fi folosite atât antibalistic, cât şi pentru atacuri cu rachete de croazieră; instalarea acestor sisteme este intezisă de Tratatul INF", a subliniat Riabkov.

În acelaşi timp, Administraţia Vladimir Putin respinge acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Rusia ar încălca Tratatul INF. "Nu ştim pe ce se bazează aceste acuzaţii. Ceea ce ni se transmite pe canale diplomatice nu ne permite să tragem concluzia că americanii au dovezi care să susţină acuzaţiile. Washingtonul acuză constant Rusia pentru că vrea să menţină tensiunile", a subliniat Riabkov.

În urmă cu câteva luni, generalul Paul Selva, vicepreşedinte al Statului Major Interarme al armatei americane, afirma că Rusia a încălcat Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că va reacţiona la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est şi la instalarea elementelor antirachetă în România şi Polonia.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în iulie 2016 un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au explicat în mai multe rânduri că instalaţiile antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. Prezenţa militară americană în ţări est-europene, inclusiv în România, are scop pur defensiv, afirma în februarie secretarul american al Apărării, James Mattis.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici