- Home
- Externe
- MOSCOVA, (26.04.2017, 18:29)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficial rus: Sistemele antirachetă din Europa, inclusiv din România, permit Statelor Unite să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei
Sistemele antirachetă instalate la baze din Europa permit Statelor Unite să lanseze atacuri nucleare împotriva Rusiei, acuză generalul Viktor Poznihir, un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse.
Urmărește
3529 afișări
Oficial rus: Sistemele antirachetă din Europa, inlusiv din România permit SUA să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei (Imagine: Daniel Mihailescu/ Arhiva Mediafax Foto)
"Prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei", a declarat miercuri locotenent-generalul Viktor Poznihir, prim-adjunct al şefului Departamentului pentru Operaţiuni al Statului Major al armatei ruse.
Elemente antibalistice americane sunt instalate, în cadrul sistemului NATO antirachetă, în România, urmând să fie montate şi în Polonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Rezultatele analizelor ruse bazate pe simulări computerizate confirmă că elementele antirachetă americane sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei, a adăugat Poznihir.
"Reprezentanţii Rusiei au lansat apeluri frecvente adresate părţii americane, atrăgând atenţia asupra riscurilor prezentate de sistemul global antirachetă asupra echilibrului strategic mondial. Dar acţiunile sunt ignorate. Statele Unite susţin că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi Chinei. Dar ... rezultatele simulărilor pe computer arată contrariul", a explicat oficialul militar rus, citat de ediţia internaţională a agenţiei Sputnik.
La rândul său, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a afirmat că Statele Unite ar intenţiona să instaleze rachete de croazieră Tomahawk în România şi Polonia, avertizând că sistemele antibalistice afectează securitatea întregii Europe.
"Sistemul din Europa include instalaţii de tip Aegis Ashore, montate în România, un sistem similar urmând să devină funcţional în Polonia în 2018. În baza din România au fost montate rampe de lansare universale, de unde este posibil să fie lansate şi rachete Tomahawk. Se prevede instalarea unor sisteme similare în Polonia. Toate poziţiile militare din partea europeană a Rusiei se vor afla în raza de acţiune a acestor capabilităţi. Este important de subliniat că, din cauza acestui sistem antirachetă, Europa nu va mai fi în siguranţă", a afirmat Valeri Gherasimov, citat de ediţia italiană a agenţiei Sputnik. Şeful Statului Major al armatei ruse a atras atenţia că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.
Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Conform unui plan al Administraţiei Barack Obama, până la jumătatea anului 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul.
Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.
Citeşte şi: Merkel critică incidentul diplomatic cu Israelul, notând că este anormal pentru un stat democratic
Citeşte şi: Parlamentul European va începe procedurile pentru ridicarea imunităţii lui Marine Le Pen
Citeşte şi: Rusia avertizează că urmăreşte cu atenţie distrugătorul britanic HMS Daring, aflat în apele României
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36