- Home
- Externe
- MOSCOVA, (27.06.2017, 20:46)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficial rus: Sistemul antibalistic din România ameninţă Rusia, NATO generează o cursă a înarmării
Sistemele antirachetă din România şi Polonia sunt capacităţi militare "foarte importante" şi reprezintă ameninţări pentru Rusia, afirmă Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la NATO, avertizând că deciziile Alianţei Nord-Atlantice generează o nouă cursă a înarmării.
Urmărește
6273 afișări
Oficial rus: Sistemul antibalistic din România ameninţă Rusia; NATO generează o cursă a înarmării
Instalarea elementelor antibalistice americane în România şi Polonia ameninţă siguranţa Rusiei; aceste elemente sunt "foarte importante din punctul de vedere al capacităţilor militare de luptă", a declarat Aleksandr Gruşko.
"Amplasarea tuturor acestor instalaţii militare creează o configuraţie complet nouă a forţelor în apropierea frontierelor noastre, care nu doar că afectează siguranţa regională, ci şi periclitează şi ameninţă Federaţia Rusă", a adăugat diplomatul rus, citat de ediţia italiană a agenţiei Sputnik.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
"Forţele NATO au fost mobilizate în zone în care nu au mai fost niciodată şi în care nu ar fi trebuit să fie niciodată", a subliniat Aleksander Gruşko.
"Astăzi, observăm toate semnele începerii unei curse a înarmării. În pofida asigurărilor că aceste capacităţi nu sunt provocări, ci reacţii defensive la modificarea sistemului de securitate, practicile ţărilor NATO privind construcţii militare evidenţiază cu totul altceva", a precizat Aleksandr Gruşko, la o conferinţă de securitate, potrivit ediţiei în limba engleză a agenţiei Sputnik.
Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi semnalând că va lua măsuri pentru a se apăra.
Rusia intensifică prezenţa militară ca reacţie la acţiuni NATO în Europa, inclusiv în România
Armata rusă va suplimenta prezenţa militară la frontiera vestică, a anunţat acum câteva zile ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, precizând că aceasta este o reacţie la activităţile NATO în ţări central şi est-europene, inclusiv în România. "Situaţia la frontierele din vestul Rusiei tinde să se deterioreze. Acest lucru este cauzat de intensificarea activităţilor militare NATO în ţări est-europene. Alianţa Nord-Atlantică suplimentează prezenţa în ţările baltice, unde se extinde infrastructura portuară, aeroportuară şi unde sunt construite noi baze militare", a declarat Serghei Şoigu pe 21 iunie.
NATO definitivează planul celor patru batalioane multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia, mobilizând "în total 5.000 de militari şi echipamentele aferente", a precizat Şoigu, avertizând şi în legătură cu elementele sistemului antibalistic. "Până în 2018, în afară de baza antirachetă din România, există planuri pentru construirea unei instalaţii similare în Polonia", a adăugat ministrul rus al Apărării.
"Acţiunile colegilor noştri occidentali conduc la distrugerea sistemului de securitate la nivel mondial, la amplificarea lipsei de încredere şi ne obligă să implementăm măsuri de reacţie, în principal în zona strategică vestică. Lucrăm la îmbunătăţirea capacităţilor ofensive", sublinia Şoigu. "Peste 30 de batalioane şi grupuri tactice sunt pregătite pentru mobilizare rapidă", a atras atenţia ministrul rus al Apărării.
Peste 300 de sisteme militare au fost mobilizate în districtul militar vestic în ultimele şase luni. "Până la sfârşitul anului, aproximativ 40 de unităţi militare vor fi construite în districtul militar vestic", a încheiat Şoigu.
Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, în iulie 2016, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.
Citeşte şi: Raport SUA: România, sursă, ţară de tranzit şi destinaţie pentru traficanţii de persoane
Citeşte şi: ACCIDENT la metroul din New York: Sute de oameni au fost EVACUAŢI. Cel puţin trei răniţi
Citeşte şi: BREXIT: Jumătate din forţa de muncă înalt calificată europeană vrea să plece din Marea Britanie
Citeşte şi: Timmermans, vicepreşedinte CE: Germania şi Franţa vor intensifica integrarea UE. Clivajul Est-Vest se va atenua
Citeşte şi: Fostul premier Manuel Valls părăseşte Partidul Socialist pentru Republica în Mişcare a lui Macron: O parte a vieţii mele politice se încheie
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu