„Scopul principal al falsului referendum este de a ne mobiliza locuitorii şi de a-i folosi drept carne de tun”, a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, un oraş ocupat de ruşi.
Oficialii ucraineni mai spun că deplasările tinerilor în afara Ucrainei ocupate au devenit mult mai dificile de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială. Astfel de călătorii în sudul Ucrainei au fost dificile, dar posibile, prin coridoare amenajate.
Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei, o divizie a Ministerului Apărării, a anunţat săptămâna trecută că armata rusă intenţionează să impună mobilizarea de îndată ce „referendumurile” privind aderarea la Federaţia Rusă vor fi aprobate.
„Este clar că, după referendum, inamicul va anunţa mobilizarea şi pe teritoriile ocupate, deoarece are nevoie de resurse umane”, au declarat reprezentanţii Centrului de Rezistenţă.
Guvernul ucrainean susţine că administraţia din teritoriile ocupate, împreună cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), întocmesc liste cu mii de persoane care urmează să fie mobilizate în regiunile ucrainene Zaporojia şi Herson.
În regiunea ucraineană Luhansk, care este aproape în întregime ocupată de Rusia şi de forţele susţinute de ruşi, oficialii ucraineni spun că se face deja o recrutare pe scară largă.
„Spre deosebire de Federaţia Rusă, unde mobilizarea este parţială, în aşa-numita RPL toată lumea este luată. În Svatove, de exemplu, ordinele de chemare sunt înmânate fiecărui bărbat în vârstă de 18 ani şi peste. Unii indivizi, cum ar fi şoferii de camion, sunt trimişi imediat în unităţi militare, fără a fi instruiţi, deoarece nu mai există întăriri pe care să le trimită pe linia frontului”, a dezvăluit Serhii Hayday, şeful ucrainean al administraţiei militare din regiunea Luhansk, pe Telegram.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în weekend că în Crimeea anexată din 2014, recrutările îi vizează în mod special pe etnicii tătari, forţându-i să fugă din peninsulă.