- Home
- Externe
- (29.12.2022, 17:21)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficiali turci şi sirieni din domeniul apărării şi securităţii s-au întâlnit pentru prima dată în ultimul deceniu
- Oficiali de top din domeniul apărării şi securităţii din Turcia şi Siria au avut prima lor întâlnire publică în mai mult de un deceniu, într-o schimbare dramatică spre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări după ce Ankara a susţinut rebelii în timpul războiului civil din Siria.
- Trecerea la relaţii paşnice reprezintă un motiv de alarmă pentru cei peste 4 milioane de refugiaţi aflaţi în Turcia din 2011 încoace.
Urmărește
385 afișări
Oficiali turci şi sirieni din domeniul apărării şi securităţii se întâlnesc pentru prima dată în ultimul deceniu
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, şi şeful organizaţiei naţionale de informaţii a ţării (MIT), Hakan Fidan, s-au întâlnit la Moscova cu ministrul sirian al Apărării, Ali Mahmoud Abbas, şi cu faimosul şef al spionajului Ali Mamlouk, în cadrul unei întâlniri la care a participat şi ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu.
Ministerul turc al Apărării a prezentat modul în care grupul a discutat despre "criza siriană, problema refugiaţilor" şi coordonarea privind eforturile de "combatere a tuturor organizaţiilor teroriste din Siria". Întâlnirea, a adăugat acesta, "s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă", asigurând că aceiaşi oficiali se vor întâlni din nou în viitor.
Întâlnirea de la Moscova reprezintă o schimbare marcantă în politica turcă, în condiţiile în care Ankara a sprijinit şi antrenat unele grupări rebele siriene. Teritoriul turc de-a lungul graniţei sale sudice cu Siria a oferit linii vitale de salvare pentru rebeli în primele etape ale războiului civil sirian şi a format un punct de ieşire esenţial pentru milioane de civili care au fugit de violenţe, potrivit The Guardian.
Evoluţia către relaţii paşnice între Ankara şi Damasc reprezintă un motiv de alarmă pentru cei peste 4 milioane de refugiaţi sirieni care au căutat adăpost în Turcia începând din 2011. Turcia a accelerat recent eforturile de a creşte ceea ce statul numeşte "returnări voluntare", inclusiv afirmaţiile oficiale potrivit cărora 100.000 de persoane au fost repatriate în acest an în ţări precum Siria, parte a unei campanii anti-imigraţie înainte de alegerile aşteptate în iunie anul viitor sau înainte.
Cu toate acestea, Human Rights Watch a documentat modul în care autorităţile turce au arestat sute de persoane în casele lor, la locurile de muncă sau pe stradă, înainte de a le reţine şi de a le forţa să semneze formulare de returnare voluntară şi apoi de a le forţa să treacă înapoi în Siria sub ameninţarea armelor.
În 2017, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că "[Bashar al-Assad] este cu siguranţă un terorist care a desfăşurat terorism de stat", amintind de miile de civili ucişi, precum şi de cele 5,6 milioane de refugiaţi care au fugit. Cu toate acestea, în septembrie anul trecut, Erdoğan a semnalat brusc începuturile unei schimbări de politică atunci când a declarat că "diplomaţia nu poate fi niciodată întreruptă" cu Damascul.
Două luni mai târziu, el a adăugat că este dispus să organizeze o întâlnire cu liderul sirian. „O întâlnire cu Assad poate avea loc. Nu există resentimente în politică. Mai devreme sau mai târziu, putem face paşi", a declarat el.
Comentariile lui Erdoğan cu privire la necesitatea diplomaţiei au fost reluate de ministrul de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, care a stârnit proteste în rândul opozanţilor lui Assad din nordul Siriei după ce a declarat la începutul acestui an că o reconciliere paşnică între rebeli şi guvernul Assad este acum o necesitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta