Oficialii de la Chişinău nu au fost invitaţi la audierile din Duma de Stat

Publicat: 14 03. 2008, 13:42
Actualizat: 05 11. 2012, 16:54

Deşi iniţial organizatorii audierilor din Duma de Stat anunţaseră că îi vor invita la Moscova pe preşedinţii parlamentelor de la Chişinău şi Tbilisi, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat că autorităţile de la Chişinău nu au primit astfel de invitaţii.

Deputatul rus Konstantin Zatulin a declarat însă că Moscova a renunţat la această idee " pe motiv că unul dintre deputaţii georgieni" a respins invitaţia în mod brutal şi, în consecinţă, "ca să nu trasformăm Duma într-o tribună pentru cele mai jignitoare atacuri la adresa Rusiei, s-a decis ca cei doi să nu mai fie invitaţi".

În contrast cu timiditatea Chişinăului, ministrul georgian de Externe, David Bakradze, şi-a exprimat speranţa că deputaţii ruşi vor avea suficient discernământ ca să nu adopte decizii care vor crea şi mai multe probleme, inclusiv pentru securitatea Rusiei.

Cu o zi înainte de audierile din Duma de Stat, la Moscova a sosit reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei, care s-a întâlnit miercuri cu adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, şi cu secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Iuri Zubakov, principalul negociator al Kremlinului în problema transnistreană.

De cealaltă parte, preşedintele Parlamentului autoproclamatei Republici Abhazia, Nugzar Asura, şi-a exprimat nemulţumirea privind reticenţa Rusiei faţă de apelul la recunoaştere lansat de cele trei regiuni separatiste.

"Georgia a venit cu război la noi. Până la urmă noi ne-am eliberat. Nimeni, nici NATO, nici o ţară nu ne-a ajutat. Noi ne-am cucerit independenţa. Noi am obţinut o victorie militară asupra celor care au venit peste noi. Ce trebuie să mai facem pentru a deveni independenţi?", a întrebat el retoric, citat de BBC, în pagina electronică.

Liderul delegaţiei transnistrene la audierile de la Moscova, fostul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Grigore Mărăcuţă, şi-a exprimat îndoiala că în viitorul apropiat Rusia îşi va modifica poziţia faţă de Transnistria.

"Ca şi înainte, şi acum interesele Rusiei sunt de a ţine în sfera sa de influenţă nu numai Transnistria, ci şi întreaga Republică Moldova", a declarat Mărăcuţă, citat de Nezavisimaia Gazeta, relatează agenţia de presă Info-prim Neo în pagina electronică.

Potrivit lui Mărărcuţă, Rusia are nevoie de un platou mai mare pentru a prezenta geopolitica sa în regiune, astfel încât să poată stopa extinderea NATO până la graniţele sale şi să poată împiedica formarea unui lanţ de state duşmane din regiunea baltică până la Marea Neagră.

Mai mult, Mărăcuţă a declarat pentru agenţia Novii Reghion-2, că Rusia, asumându-şi obligaţii de intermediar şi garant al soluţionării conflictului, nu s-a plasat niciodată de partea unui stat sau a altuia în cadrul crizei.

"Rusia, tot timpul şi, în special, după venirea lui Lavrov în Ministerul rus de externe, a avut o poziţie neutră fermă", a subliniat reprezentantul Sovietului Suprem.