- Home
- Externe
- HAGA, (18.12.2013, 08:11)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OIAC a aprobat planul de distrugere a arsenalului chimic sirian
Organizaţia însărcinată să supervizeze eliminarea armelor chimice siriene a aprobat marţi seara detaliile finale ale planului pregătit în vederea distrugerii acestui arsenal, în pofida unor întârzieri probabile, au anunţat surse diplomatice.
Urmărește
164 afișări
OIAC a aprobat planul de distrugere a arsenalului chimic sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit foii de parcurs întocmite de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), arsenalul urmează să fie distrus până la 30 iunie, dar procesul care urmează să conducă la distrugerea lui a încetinit deja, din cauza unor probleme de securitate din Siria, o ţară devastată de răboi.
Un purtător de cuvânt OIAC a refuzat să comenteze cu privire la reuniunea Consiliului Executiv al organizaţiei, însă un diplomat prezent la întâlnire a anunţat că planul internaţional privind distrugerea armelor chimice siriene, primul de acest tip, a fost adoptat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Există un anumit realism cu privire la provocările existente", a declarat acest diplomat pentru AFP.
Detalii ale planului, deja cunoscut în linii mari, după ce mai multe ţări au prezentat public propuneri de ajutorare, urmează să fie comunicate în mod oficial miercuri dimineaţa.
Directorul OIAC a recunoscut săptămâna trecută că ar putea avea loc "întârzieri uşoare" în implementarea planului, din cauza condiţiilor meteorologice sau în domeniul securităţii.
Statele Unite au acceptat să se ocupe de o parte a distrugerii armelor chimice siriene, operaţiune care se va desfăşura în apele internaţionale la bordul MV Cape Ray, o navă aparţinând Marinei americane.
Nave daneze şi norvegiene vor escorta două cargouri, la bordul cărora se vor afla containere cu agenţi chimici, de la portul Lattakia către alt port, de unde vor fi transportate către MV Cape Ray.
Damascul a declarat în total 1.290 de tone de arme chimice, precursori sau igrediente.
Directorul OIAC Ahmet Uzumcu a oferit asigurări în cursul unei reuniuni, luna trecută, că ruta Homs-Damasc este închisă, ceea ce ridică problema transportului agenţilor chimici de la Lattakia, dar şi cu privire la "viitoare activităţi de verificare".
Agenţii chimici cei mai periculoşi urmează să părăsească teritoriul sirian pe 31 decembrie, data-limită, redenumită între timp "data-ţintă", stabilită de către organizaţie.
Surse apropiate dosarului au declarat pentru AFP că aceste obiective probabil nu vor fi respectate.
Italia "a oferit un port de transfer", însă armele chimice "nu vor atinge teritoriul italian", a declarat ministrul israelian de Externe Emma Bonino.
În total 42 de companii şi-au manifestat interesul, la OIAC, faţă de operaţiunile de distrugere a agenţilor chimici mai puţin periculoşi, inclusiv şase firme din Franţa.
Rezoluţia numărul 2.118 a Consiliului de Securitate al ONU, în virtutea căreia Siria este obligată să-şi distrugă arsenalul chimic, a fost adoptată în septembrie, în urma unor ameninţări cu atacuri din partea americanilor, după comiterea unui atac chimic soldat cu victime în apropiere de Damasc.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe