OIAC „încearcă să identifice socităţile comerciale interesate de participarea la un eventual apel de oferte”, a anunţat organizaţia, evocând necesitatea „reciclării şi distrugerii acestor produse chimice periculoase sau inofensive, organice şi neorganice”.
Anterior, Albania, Norvegia şi Belgia, au respins solicitările privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerând că operaţiunea ar fi riscantă.
De asemenea, OIAC a luat în considerare posibilitatea distrugerii în mare a armamentului chimic sirian, în contextul în care niciun stat nu acceptă să găzduiască operaţiunea pe propriul teritoriu.
Potrivit unui purtător de cuvânt al OIAC, citat de site-ul israelian Ynetnews, distrugerea arsenalului chimic sirian în mare este o alternativă posibilă la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat.
Pe fondul presiunilor internaţionale şi pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală, regimul Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic.