Olaf Scholz are o misiune grea săptămâna aceasta. Cum va modera cancelarul german discuţiile cu oficialii chinezi

  • Noul premier al Chinei va efectua prima sa vizită în străinătate în Germania
  • Vizita vine într-un moment în care Berlinul condamnă Beijingul pentru poziţia sa în plan internaţional
  • Cancelarul german Olaf Scholz vrea să echilibreze balanţa puterii şi să obţină un rezultat favorabil în urma discuţiilor
Urmărește
483 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz are o misiune grea săptămâna aceasta. Cum va modera cancelarul german discuţiile cu oficialii chinezi

Sursa foto: Hepta

Cancelarul Olaf Scholz se confruntă săptămâna aceasta cu o misiune delicată: va trebui să echilibreze balanţa puterii la consultările guvernului germano-chinez de la Berlin astfel încât să menţină legături bune cu cel mai mare partener comercial al Germaniei dar în acelaşi timp să respecte şi angajamentele G7.

Scholz îl primeşte luni seară pe premierul chinez Li Qiang la cină în cancelarie, înaintea celei de-a şaptea runde de discuţii bilaterale, bienale.

Summitul are loc marţi în cancelarie, înainte ca Li şi miniştrii chinezi ai comerţului şi reformei să participe la forumul germano-chinez pentru cooperare economică şi tehnologică.

Faptul că Li a ales Germania pentru prima sa călătorie în străinătate ca premier reflectă relaţia specială dintre cele mai mari economii ale Europei şi ale Asiei. Expansiunea rapidă a Chinei şi cererea de maşini şi utilaje germane au alimentat propria creştere a Germaniei în ultimele două decenii.

China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2016 şi este o piaţă de bază pentru companiile germane de top, inclusiv Volkswagen, BASF şi BMW.

„Consultările guvernamentale China-Germania sunt foarte distinctive în relaţiile Chinei cu marile ţări occidentale”, a declarat Wang Yiwei, directorul Centrului de Studii Europene, Universitatea Renmin din China.

Relaţia a fost însă pusă sub tensiune pe fondul preocupărilor din Occident cu privire la creşterea controlului Partidului Comunist asupra societăţii şi economiei, a concurenţei neloiale şi a ambiţiilor teritoriale ale Beijingului.

Scholz s-a alăturat lunii trecute altor lideri ai democraţiilor bogate din Grupul celor şapte (G7), angajându-se să reducă riscurile în relaţiile cu Beijingul.

Cu toate acestea, semnificaţia „reducerii riscului” rămâne o noţiune dificil de definit, spun analiştii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici