Olaf Scholz cere Alianţei Nord-Atlantice să evite o confruntare militară directă cu Rusia

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut, vineri, evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct cu Rusia, pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina.

Urmărește
2780 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz cere Alianţei Nord-Atlantice să evite o confruntare militară directă cu Rusia

Într-un interviu acordat postului ZDF, Olaf Scholz a insistat că NATO nu trebuie să ajungă la o confruntare militară directă cu Rusia. "Acest lucru ar atrage după sine o escaladare dramatică a situaţiei din Ucraina, ar genera pericole majore", a avertizat Olaf Scholz.

"De aceea, nu va exista nicio decizie în sensul implicării statelor NATO la nivel militar", a subliniat Olaf Scholz.

Cancelarul Germaniei a justificat decizia, criticată de unii politicieni, de a furniza armament Ucrainei, deşi Berlinul refuză în general transferul de echipamente militare în zone de conflict. "Dar, după atacul asupra Ucrainei, ar fi fost fals să continuăm în această direcţie", a argumentat Olaf Scholz.

"În acest moment, noi trebuie să facem totul pentru a continua în direcţia stabilită. Pe de o parte, trebuie să exercităm presiuni asupra Rusiei prin sancţiuni, dar, pe de altă parte, trebuie să deschidem spaţiu pentru diplomaţie. Este necesar un armistiţiu, o situaţie în care să aibă loc negocieri, pentru a obţine, în final, retragerea trupelor ruse. Trebuie să ne implicăm cu toate forţele pentru obţinerea păcii", a insistat Olaf Scholz.

Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut joi Alianţei Nord-Atlantice să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că această acţiune ar fi "un pas prea departe". "Uniunea Europeană nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membră NATO, de aceea trebuie să fim extrem de atenţi şi prudenţi. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar, ţinând cont de faptul că Rusia are arme nucleare, este foarte important să evităm un al treilea război internaţional", a declarat Charles Michel, pentru CNN. "Decizia nu este a Uniunii Europene, ci a NATO, dar este important ca NATO să înţeleagă faptul că acesta ar fi un pas prea departe", a argumentat preşedintele Consiliului European. "De aceea, noi depunem eforturi la nivel diplomatic. Încercăm să oferim susţinere suplimentară Ucrainei pentru a obţine un armistiţiu cât mai curând posibil, pentru a ne asigura că vom putea intensifica negocierile cât mai rapid", a subliniat Charles Michel.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut insistent Alianţei Nord-Atlantice să instituie o zonă de interdicţie aeriană, pentru blocarea pătrunderii avioanelor militare ruse care participă la atacuri, dar NATO nu a răspuns deocamdată solicitării. În cazul în care NATO ar institui o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avioane NATO şi sisteme antiaeriene ar trebui să protejeze spaţiul aerian ucrainean, generând riscuri privind producerea unor confruntări militare directe cu Rusia.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
germania,
nato,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici