- Home
- Externe
- (02.03.2022, 15:10)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, nu ştie să spună glume şi nu fuge din calea ruşilor: „Mândră de ţara mea”
Arhitectă, scriitoare şi activistă ucraineană, femeia în vârstă de 44 de ani rămâne aproape de soţul şi de poporul său, devenind o eroină a rezistenţei la invazia rusă.
Urmărește
5420 afișări
Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, nu ştie să spună glume şi nu fuge din calea ruşilor: „Mândră de ţara mea”
Olena Zelenska are 44 de ani, doi copii (Aleksandra 17 ani şi Kiril 9) şi acelaşi curaj ca şi soţul ei, preşedintele ucrainean Volodmymr Zelensky. Ea este Prima Doamnă a unei ţări devastate de război, raiduri, bombardamente care, de şase zile, seamănă o urmă de victime nevinovate.
Născută în 1978, în Kryvyi Rih, un oraş situat la 130 km sud-vest de Dnipro, este o arhitectă, scriitoare, autoare şi activistă ucraineană. Olena Zelenska a studiat arhitectura înainte de a-şi schimba specializarea în scenariu. Şi la universitate l-a cunoscut pe Volodmymr, care era student la drept la acea vreme. Olena a co-fondat o companie de producţie numită Studio Kvartal 95, a scris mai multe emisiuni şi filme care au fost difuzate în ţara ei. Prima doamnă, pe lângă faptul că este una dintre cele mai influente persoane din Ucraina, este cunoscută pentru verva comică şi în spatele schiţelor soţului ei, pe când acesta era încă comedian, ar fi şi semnătura ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Întotdeauna o femeie discretă, capabilă să stea alături de soţul ei fără să se amestece, a devenit acum, şi ea, eroina rezistenţei la invazia rusă. Olena a decis să rămână cu soţul ei în Ucraina. Împreună cu cei doi fii ai săi şi-a găsit un refugiu într-o locaţie secretă, de unde continuă să-şi sprijine poporul. O face folosind reţelele sociale, un mijloc puternic, mai ales pentru că are 2 milioane de urmăritori pe profilul ei de Instagram.
Într-una dintre primele postări de după începutul războiului, s-a prezinte lumii: „Sunt Olena Zelensky, sunt soţia preşedintelui ucrainean Volodmymr Zelensky. Ne-am căsătorit în 2003. Fiica noastră s-a născut în 2004, iar fiul nostru în 2013. Sunt scriitor şi un arhitect. Şi sunt şi sub ameninţarea cu moartea din partea domnului Putin”.
Activă pe reţelele sociale
De când Rusia a invadat Ucraina, povesteşte tot ce se întâmplă: publică fotografii, poveşti, videoclipuri. Cea mai recentă postare arată situaţia poporului ucrainean, explicând: „Aşa arată Ucraina în acest moment. Iată un videoclip pe care să îl vadă lumea: suntem în război. Din cauza atacului lui Putin, ucrainenii trebuie să-şi ducă copiii în pivniţe în fiecare noapte şi să lupte cu inamicul sub zidurile caselor lor. Ucraina este o ţară paşnică. Suntem împotriva războiului şi nu am atacat mai întâi. Dar nu ne vom da bătuţi. Lumea întreagă, uite: hai să luptăm pentru pace şi în ţările tale.
Apoi, anunţă: „Nu voi intra în panică şi nici nu voi izbucni în plâns. Voi fi calm şi încrezător. Copiii mei se uita la mine si voi sta lângă ei şi lângă soţul meu. Dar şi lângă tine. Te iubesc, Ucraina”. În timp ce într-o altă postare îşi reiterează sprijinul pentru ţară: "Dragii mei ucraineni! Vă urmăresc pe toţi. La televizor, pe stradă, pe internet. Vă văd postările şi filmuleţele. Şi ştiţi ce? Sunteţi incredibili! Eu Sunt mândru că locuiesc cu tine, în aceeaşi ţară!"
În 2019, revista Focus a plasat-o pe locul 30 pe lista celor mai influente femei din ţară. Într-un interviu pentru Vogue, care i-a dedicat coperta în 2019, a declarat: „Prefer să fiu în culise. Soţul meu este mereu în prima linie, în timp ce eu mă simt mai confortabil în umbră. Nu-mi place să spun glume. Nu stă în caracterul meu. Dar la momentul potrivit, ştiu când să intervin, în special pentru a atrage atenţia publicului asupra unor probleme sociale importante”.
Printre iniţiativele sale, angajamentul de a răspândi limba ucraineană în lume, memorandumul de înţelegere semnat în iunie 2020 cu Unicef şi discursul ei, la cel de-al treilea Congres al Femeilor din Ucraina din 2019, cu care a iniţiat aderarea Ucrainei la iniţiativa G7 privind egalitatea de gen.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta