Oligarhii ruşi, convocaţi de Vladimir Putin la Kremlin. Ce atitudine au etalat bogaţii Rusiei

Preşedintele rus i-a convocat pe miliardarii care contează cel mai mult, pentru a-i linişti: „A fost o decizie forţată, pur şi simplu nu ne-au lăsat altă ieşire”.

Urmărește
223627 afișări
Imaginea articolului Oligarhii ruşi, convocaţi de Vladimir Putin la Kremlin. Ce atitudine au etalat bogaţii Rusiei

Vladimir Putin, Herman Gref, de la Sberbank, Alexander Dyukov, de la Gazprom

Tăcerea îngrijorată a oligarhilor în faţa explicaţiilor lui Putin asupra războiului din Ucrainei a fost concluzia pe care analiştii internaţionali au interpretat-o, după întâlnirea de la Kremlin.

Versiunea oficială este că Rusia nu se teme de sancţiuni, bazându-se pe exporturile sale de gaze şi petrol, precum şi pe Fondul Naţional de Rezervă de 640 de miliarde de dolari.

Joi însă, în faţa primelor răspunsuri europene şi americane, Vladimir Putin s-a grăbit să cheme oligarhii care contează cel mai mult pentru Kremlin, pentru a-i linişti: ţara va reuşi şi în orice caz statul va fi alături de antreprenori.

Toţi oamenii preşedintelui

În sala mare Ekaterininsky, unde luni membrii Consiliului de Securitate trebuiau să aprobe la televizor decizia de război a şefului, oligarhii au apărut precum nişte şcolari.

Au fost directorii întreprinderilor publice plasate acolo de Putin, de la Gazprom la Rosneft, cei doi giganţi ai gazelor şi petrolului. Apoi, supravieţuitorii erei Elţin, cei care şi-au creat imperiile în timpul a ceea ce a fost numit „cel mai mare jaf al secolului XX”, privatizarea sistemului industrial sovietic: Potanin, Aven, Kerimov, Mordashov, Alekperov.

De la începutul ascensiunii sale la putere în 2000, actualul conducător al Kremlinului i-a convocat pentru a explica cum vor merge lucrurile de atunci.

Doar unul a dat de înţeles aproape că nu şi apoi s-a aventurat să se pozeze în adversar, chiar finanţând grupuri politice opuse lui Putin. Era cel mai puternic şi cel mai bogat dintre toţi, dar în câteva ore a pierdut totul, inclusiv libertatea. Lui Mihail Hodorkovski i s-a luat Yukos, cea mai mare companie petrolieră post-sovietică. A ajuns în închisoare timp de 10 ani şi, în cele din urmă, a trebuit să promită că va pleca în exil, pentru a ieşi din închisoare.

Joi nu au fost unii dintre cei mai loiali oligarhi de la Kremlin, cei care şi-au făcut banii doar datorită lui Vladimir Vladimirovici.

Fraţii Rotenberg, prieteni de multă vreme, pasionaţi de judo, stăpâni ai băncilor şi ai construcţiilor, sunt loviţi în plin de sancţiuni. Yurij Kovalchuk, tovarăş al lui Putin şi patronul băncii Rossiya, care potrivit criticilor preşedintelui este, în realitate, banca lui.

Gennadiy Timchenko, colegul de tinereţe al lui Putin la Primăria Sankt Petersburg, este cel mai mare intermediar de produse petroliere din Rusia. De asemenea, au lipsit fostul lord al aluminiului, Deripaska, şi patronul clubului de fotbal Chelsea, Abramovici. 

Doar unul a luat cuvântul. Dar pe lângă subiect

Cei prezenţi păreau serios îngrijoraţi de evenimente. Conform calculelor revistei Forbes, cele mai mari companii de mărfuri au pierdut 38 de miliarde de dolari într-o singură zi, în ciuda preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor.

Putin nu se aştepta la probleme de la „ai lui”: Alexei Miller, adjunctul lui Putin la Sankt Petersburg şi simplu funcţionar guvernamental care a fost promovat ulterior în funcţia de viceministru şi apoi catapultat la cârma Gazprom; sau Igor Sechin, şi el coleg al Municipiului Sankt Petersburg, care a ajuns cu Putin în administraţia sa la Moscova şi apoi s-a plasat la cârma companiei Rosneft, care a devenit un gigant petrolier odată cu achiziţionarea activelor Iukos de la Hodorkovski. La fel pentru Vladimir Kiriyenko, fiul lui Serghei, şef adjunct al administraţiei lui Putin.

Preşedintele a trebuit să dea nişte explicaţii celorlalţi, să-i liniştească. „A fost o decizie obligatorie, pur şi simplu nu ne-au dat altă cale de ieşire... O spun din nou, o măsură obligatorie... Era imposibil să răspundem în alt mod... Toate încercările noastre au dus la zero, zero!”, a motivat Putin, într-o sală tăcută, dar pusă pe gânduri, spun analiştii.

Toată lumea a ascultat în tăcere religioasă şi singurul care a vorbit a fost Aleksandr Shokhin - a vorbit despre regulile privind criptomonedele - doar pentru că rolul său de preşedinte al Confindustria o impunea. 

În Rusia lui Putin, ordinele şefului nu sunt discutate.

Lista participanţilor la întâlnirea cu Putin, publicată de Kremlin

Petr Olegovich Aven - Alfa Bank Banking Group şi AlfaStrakhovanie JSC
Andrei Igorevici Akimov - Gazprombank SA
Vagit Yusufovich Alekperov - PJSC LUKOIL
Oleg Valentinovich Belozyrov - JSC Căile Ferate Ruse
Andrey Removich Bokarev - JSC Transmashholding
Alexander Semenovich Vinokurov - lanţ de retail Magnit şi Marathon Group
German Oskarovich Gref - PJSC Sberbank a Rusiei
Andrei Andreevici Guriev - PJSC PhosAgro
Alexander Valerievich Dyukov - Gazprom Neft PJSC
Vladimir Petrovici Evtushenkov - PJSC AFK System
Suleiman Abusaidovici Kerimov, NAFTA Moscova
Vladimir Sergheevici Kirienko, VK
Serghei Anatolevici Kogogin, PJSC KAMAZ
Dmitri Vladimirovici Konov - PJSC SIBUR Holding
Andrey Leonidovich Kostin - PJSC VTB Bank
Sergey Alexandrovich Kulikov - RUSNANO LLC
Alexey Evgenyevich Likhachev - Corporaţia de stat pentru energie atomică "Rosatom" Dmitri Arkadievich Azepin - JSC UCC Uralchem
Andrei Igorevici Melnichenko - JSC SUEK
Alexey Borisovich Miller - PJSC Gazprom
Leonid Viktorovich Mikhelson - PJSC NOVATEK
Alexey Alexandrovich Mordashov - PJSC Severstal
Vadim Nikolaevich Moshkovich - grupul de companii Rusagro
Mihail Eduardovici Oseievski - PJSC Rostelecom
Mihail Igorevici Poluboyarinov - PJSC Aeroflot Russian Airlines
Vladimir Olegovich Potanin - Holding CJSC Interros
Dmitri Alexandrovich Pumpyansky - Compania metalurgică de ţevi PJSC
Vladimir Valerievich Rashevsky - PJSC «Evrokhim»
Andrey Valerievich Ryumin - PJSC Russian Grids
Igor Ivanovici Sechin - PJSC NK Rosneft
Nikolay Petrovici Tokarev - PJSC Transneft
Petr Mikhailovici Fradkov - PJSC Promsvyazbank
Tigran Oganesovich Khudaverdyan - Yandex
Alexander Nikolaevich Shokhin - Uniunea Rusă a Industriaşilor şi Antreprenorilor
Igor Ivanovici Shuvalov - VEB.RF
Alexander Alexandrovici Shulgin - OZON

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici