„Omorâţi-mă, nenorociţilor!” Înainte de atacurile din Christchurch, a existat masacrul din Aramoana, care a trimis o undă de şoc în Noua Zeelandă în 1990
Până la masacrul de vineri din Christchurch, comis de „etno-naţionalistul” Brenton Tarrant, cea mai neagră zi din istoria recentă a Noii Zeelande a fost în 1990, pe 13 noiembrie.
„Omorâţi-mă, nenorociţilor!” Înainte de atacurile din Christchurch, a existat masacrul din Aramoana, care a trimis o undă de şoc în Noua Zeelandă în 1990
În acea zi de toamnă liniştea micului oraş de coastă Aramoana a fost întreruptă de ecourile unor focuri de armă.
Un bărbat şomer pe nume David Gray, în urma unor certuri la cuţite cu un vecin de-al său, Garry Holden, din cauza unui câine, a pus mâna pe arma semi-automată de asalt pe care o ţinea în casă şi s-a dus să-şi regleze conturile.
Era apogeul unor disensiuni care durau de doi ani între cei doi. Furia lui Gray avea să lase în urmă 13 morţi. Garry Holden – împuşcat în piept şi în cap. Gray a ucis-o şi pe fiica acestuia şi le-a dat foc casei în care locuiau, după care a început să tragă în tot ce mişcă, ucigând inclusiv şi un ofiţer de poliţie, pe sergentul Stuart Guthrie, primul poliţist care răspunsese apelului de urgenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
-
Elena Lasconi: Klaus Iohannis, chiriaş ilegal la Cotroceni de 23 de zile
-
Ciolacu discută luni cu liderii coaliţiei despre indexarea pensiilor şi impozite pentru 2025
-
Clubul ce a dominat handbalul mondial feminin a falimentat: "Cu durere în suflet trebuie să anunţăm întreruperea activităţii şi lichidarea clubului"
Forţele antitero trimise la faţa locului l-au localizat pe Gray abia a doua zi, în timpul unor căutări riguroase din casă în casă. Văzându-se asediat, Gray a deschis focul asupra lor, sfârşind prin a fi împuşcat mortal. Martorii de atunci îşi aminteau peste ani cum criminalul striga dintr-o casă: „Omorâţi-mă! Omorâţi-mă, nenorociţilor!”
Tragedia din 1990 a declanşat o dezbatere naţională despre legile privind deţinerea de arme de foc de tip militar în Noua Zeelandă.
Cum se poate obţine o armă de foc în Noua Zeelandă
La ora actuală, potrivit legislaţiei, un civil poate deţine o armă de foc în Noua Zeelandă prin emiterea unei licenţe din partea Poliţiei. Poliţia emite licenţe doar acelor persoane pe care le consideră „potrivite”, scrie The Atlantic.
Ce înseamnă asta? Cel care doreşte să achiziţioneze o armă de foc nu trebuie să aibă antecedente de violenţă, abuz de droguri sau probleme de sănătate mintală, iar cererea pentru emiterea unei licenţe trebuie să fie girată de partenerul/partenera de viaţă sau de oricare altă rudă.
Orice persoană cu vârsta peste 16 ani poate aplica pentru o licenţă, însă cu condiţia ca arma să fie ţinută „într-un dulap sau container” cu o „construcţie robustă”. Civilii cu vârsta de 18 ani pot aplica pentru obţinerea armelor semi-automate de tip militar.
Statistic, situaţia din Noua Zeelandă arată în felul următor: în 2017, din cele 43.509 persoane care au aplicat pentru obţinerea unei licenţe, 43.321 au primit undă verde din partea Poliţiei, conform datelor oficiale.
Un magazin de arme din Noua Zeelandă a confirmat luni că a vândut online arme de foc autorului atacului armat ce a vizat două moschei din Christchurch, în urma căruia cel puţin 50 de persoane au decedat.
David Tipple, proprietarul unui magazin de arme din Christchurch, a declarat că Brenton Harrison Tarrant, autorul atacului, a achiziţionat patru arme de foc şi muniţie printr-o „comandă online verificată de poliţie". Tipple a adăugat că nu a fost detectat "nimic neobişnuit" în privinţa cumpărătorului, precizând că armele cumpărate de Tarrant nu erau semiautomate.
Jacinda Arden, premierul Noii Zelande, a declarat că presupusul atacator a reuşit să obţină un permis de portarmă şi să achiziţioneze arme semiautomate în mod legal.
Guvernul din Noua Zeelandă se va reuni luni pentru a analiza modificarea legislaţiei privind deţinerea armelor de foc.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO