Adelheid Marschang, ofiţer pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că aproximativ 23 de milioane de persoane, dintre care 1,4 milioane de copii, vor fi probabil afectate în ambele ţări în urma cutremurului şi a replicilor acestuia, care au redus la ruine mii de clădiri.
Marschang a declarat că Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, dar că principalele nevoi nesatisfăcute pe termen imediat şi mediu vor fi peste graniţă, în Siria, care se confruntă deja cu o criză umanitară de ani de zile din cauza războiului civil şi a unei epidemii de holeră, relatează The Guardian.
„Aceasta este o criză care se adaugă la multiplele crize din regiunea afectată”, a spus Adelheid Marschang la reuniunea consiliului de administraţie al organizaţiei de la Geneva: „În toată Siria, nevoile sunt cele mai mari după aproape 12 ani de criză prelungită şi complexă, în timp ce finanţarea umanitară continuă să scadă”.
OMS a declarat că a trimis provizii de urgenţă, inclusiv truse de prim-ajutor şi de chirurgie, şi a activat o reţea de echipe medicale de urgenţă.
„Acum este o cursă contra cronometru”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă se diminuează.
El a declarat că OMS este îngrijorată în special de zonele din Turcia şi Siria de unde nu au apărut informaţii de la cutremurul de luni.
„Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înţelege unde trebuie să ne concentrăm atenţia”, a spus el.