„Estimările noastre sunt că, în funcţie de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia COVID-19 ar putea exista un exces de decese provocat de malarie undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea copiilor mici”, Pedro Alsonso, a declarat directorul programului OMS pentru malarie.
„Este foarte probabil ca excesul de mortalitate prin malarie să fie mai mare decât mortalitatea directă prin COVID”.
Raportul OMS a constatat că au existat 229 milioane de cazuri de malarie la nivel global în 2019 şi a spus că, în ciuda provocărilor fără precedent ale pandemiei COVID-19, multe ţări din întreaga lume au luptat din greu şi au menţinut şi lupta împotriva malariei.
Dar „succesul pe termen lung în atingerea unei lumi libere de malarie într-o generaţie este departe de a fi asigurat”, a spus acesta. Unele dintre ţările africane cele mai afectate de malarie s-au străduit să facă progrese semnificative din 2016.
Datorită transmiterii continue a malariei prin ţânţari în multe părţi ale lumii, jumătate din populaţia globală este expusă riscului de a contracta boala, iar boala încă ucide un copil la fiecare două minute.
„Lumea globală a sănătăţii, mass-media şi politica sunt toate transfixate de COVID, … şi totuşi acordăm foarte puţină atenţie unei boli care ucide încă peste 400.000 de oameni în fiecare an, în principal copii”, a declarat Peter Sands, director executiv al Fondului Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei.