OMS: Originea epidemiei din Europa ar putea fi un aliment preferat de femei

Originea bacteriei care a provocat deja moartea a 19 persoane în Europa ar putea fi un aliment preferat în special de femei, numărul femeilor care s-au îmbolnăvit fiind mai mare decât al bărbaţilor, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Urmărește
2058 afișări
Imaginea articolului OMS: Originea epidemiei din Europa ar putea fi un aliment preferat de femei

OMS: Originea epidemiei din Europa ar putea fi un aliment preferat de femei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este probabil ceva ce femeilor le place mai mult decât bărbaţilor", a declarat Andrea Ellis, epidemiolog la departamentul de Supraveghere a bolilor de origine alimentară şi zoonotică al OMS, într-o conferinţă de presă.

Ea a răspuns astfel unei întrebări privind originile bacteriei E.coli enterohemoragică (EHEC) şi motivele pentru care numărul femeilor contaminate este mai mare decât cel al bărbaţilor.

Potrivit OMS, 12 ţări au semnalat deja cazuri de contaminare cu această bacterie care provoacă hemoragii ale sistemului digestiv şi, în cazurile cele mai grave, probleme renale (sindromul hemolitic şi uremic, SHU).

Potrivit statisticilor realizate de AFP pe baza datelor publicate de autorităţile naţionale, peste 2.000 de persoane s-au îmbolnăvit de la începutul epidemiei. În Germania, autorităţile au înregistrat 18 morţi. O a 19-a persoană a murit în Suedia.

În timp ce sursa şi modul de transmitere a bacteriei rămân un mister, Rusia şi Libanul au interzis importurile de legume provenind din UE, care a considerat aceste măsuri contrare normelor comerţului internaţional.

"OMS nu recomandă instituirea unor restricţii în privinţa comerţului", a subliniat de mai multe ori Ellis.

Ea a explicat, de asemenea, că există o documentaţie importantă care arată că există posibilitatea contaminării cu E.coli de la o persoană la alta.

"Transmiterea de la o persoană la alta se poate produce atunci când igiena este insuficientă", a insistat ea, subliniind că este important ca oamenii să se spele pe mâini.

Oficialul OMS a invitat, de asemenea, populaţia să respecte recomandările autorităţilor sanitare şi locale vizate. Ea a declarat totodată că luarea de medicamente antidiareice nu este recomandată, pentru că încetineşte eliminarea toxinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici