OMS: Riscurile pentru sănătate în cazul accidentului de la Fukushima au rămas neschimbate
„Evaluarea riscurilor pentru sănătate nu s-a schimbat pentru zonele situate la o distanţă mai mare de 40 de kilometri de centrală”, a explicat un purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl, contactat de AFP.
„Ceea ce se întâmplă este că ei au noi estimări cu privire la nivelul total al radiaţiilor” deoarece „au combinat radiaţiile de la reactoarele unu, doi şi trei”, a explicat el.
El a reiterat că riscurile pentru sănătate în zonele situate la distanţă mai mare de 40 de kilometri de centrală „sunt probabil minime”, apreciind că măsurile luate de autorităţile japoneze „par suficiente pentru moment”.
Rămâne ca situaţia să fie urmărită îndeaproape deoarece poate evolua în orice moment, a recunoscut Hartl.
Agenţia japoneză pentru siguranţa nucleară a decis să ridice brusc nivelul acccidentului de la Fukushima de la 5 la 7, cel mai ridicat pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), plasându-l la nivelul celui de la Cernobîl.
La peste o lună de la tripla catastrofă seism-tsunami-accident nuclear din 11 martie, premierul japonez Naoto Kan s-a arătat optimist, afirmând marţi că situaţia se stabilizează „pas cu pas” la centrala Fukushima Daiichi în nord-estul Japoniei.