Omul care a salvat întreaga planetă. Povestea marinarului care a împiedicat izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial - FOTO

Tensiunile apărute în timpul războiului rece dintre Statele Unite ale Americi şi fosta URSS au rămas în istorie, fiind cunoscute drept o perioadă neagră şi tulbure pe plan politic şi social. La 50 de ani de la acele evenimente povestea unui marinar rus este dezvăluită, acesta fiind considerat un adevărat erou, care a salvat lumea de la dezastru.

Urmărește
9299 afișări
Imaginea articolului Omul care a salvat întreaga planetă. Povestea marinarului care a împiedicat izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial - FOTO

Omul care a salvat întreaga planetă. Povestea marinarului care a împiedicat izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial

Timp de 13 zile criza rachetelor cubaneze s-a aflat pe prima pagină a ziarelor din 1962, atunci când tensiunile dintre SUA şi URSS erau pe punctul de a genera cel de-al Treilea Război Mondial. Starea de tensiune continuă şi indecizia asupra tipului de acţiune împotriva adversarului duseseră cele două puteri mondiale la stadiul de paranoia, acestea fiind pe punctul de a porni un război nuclear, scrie Daily Mail în ediţia sa electronică, relatând subiectul unei documentar difuzat pe Channel 5.

Un singur om pare să fi salvat omenirea de la declanşarea unui conflict nuclear, iar povestea acestuia este dezvăluită abia după 50 de ani. Vasili Arkhipov, comandantul flotei de submarine ruseşti de la aceea vreme, era cunoscut drept un marinar desăvârşit şi un conducător înnăscut. Deciziile pe care Arkhipov le-a luat în timpul celor 13 zile par să fi salvat întreaga planetă de la declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial. 

Arkhipov se afla pe submarinul B59, înarmat cu focoase nucleare, cu o putere echivalentă cu a bombelor folosite în 1945 la Nagasaki şi Hiroshima. Pe măsură ce se apropia de teritoriul Cubei, căpitanul rus era conştient de faptul că la suprafaţă navele şi elicopterele americane porniseră o vânătoare împotriva inamicilor ruşi.

"La vremea aceea submarinele noastre era înarmate cu «arme speciale», aşa le cunoşteam noi, nu le ştiam de rachete cu focoase nucleare. La vremea aceea nici nu ne puteam imagina că transportăm torpile nucleare", a declarat, potrivit sursei, Viktor Mikhailov, fost navigator secund pe submarinul rusesc B59.

Cunoscând pericolul la care se expune, flota rusească de submarine a luat decizia de a acţiona în manevra submersibilă de urgenţă, pentru a evita un eventual atac din partea navelor şi elicopterelor americane. Astfel, timp de o săptămână submarinele ruseşti au stat sub apă, iar temperaturile în interiorul acestor vase au ajuns la circa 60 de grade Celsius, practic valori termice de nesuportat pentru membrii echipajului.

Porţiile de hrană au fost raţionalizate, iar membrii echipajului erau nevoiţi să bea doar un singur pahar de apă pe zi. La suprafaţă navele americane aşteptau ca ruşii să cedeze, neştiind de fapt despre capacitatea imensă de distrugere pe care o aveau armele transportate de submarinele inamice.

"De fapt ceea ce încercam noi să facem era să aplicăm un fel de tortură contra inamicilor noştri. Sincer, nu cred că am simţit vreun fel de milă pentru ei. Erau inamicii noştrii. Eram conştienţi că probabil aveau probleme în a respira. Era foarte cald în interiorul submarinelor şi echipajele erau foarte mari, aşa că probabil se chinuiau în condiţiile acelea", a spus Gary Slaughter, fost marinar pe navele americane.                  

La un moment dat, americanii au decis să intensifice presiunea existentă şi au lansat în apă grenade de avertizare pentru a-i intimida pe ruşi, astfel încât submarinele URSS-ului au crezut că războiul deja începuse. Într-un moment de panică, Valentin Savitsky, căpitanul de pe B59 a ordonat ca toate submarinele ruseşti să îşi lanseze torpilele nucleare, fiind convins de faptul că războiul începuse deja. 

Totuşi, calmul şi intuiţia lui Vasili Arkhipov a contat enorm în ceea ce avea să se întâmple. Acesta a contramandat ordinul dat de Savitsky şi a cerut ca submarinele să nu îşi lanseze armamentul, acţionând în calitate de comandant al flotei. Acesta a fost momentul în care jurnaliştii de la Channel 5 consideră că Vasili Arkhipov a salvat lumea, împiedicând pornirea celui de-al Treilea Război Mondial nuclear. 

Istoricul Thomas Blanton susţine că gestul făcut de Arkhipov a fost unul foarte calculat şi eroic, tratând situaţia cu mult calm şi raţionament. 

Vasili Arkhipov a murit în 1998 din cauza expunerii îndelungate la radiaţii, însă soţia sa îl consideră un adevărat erou.

"Ştia că ar fi fost o nebunie să lanseze acele rachete. În Cuba, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a crizei rachetelor foarte multe persoane au participat şi au spus că omul care a prevenit cel de-al Treilea Război Mondial este Vasili Arkhipov. Sunt mândră şi voi fi mândră în continuare de soţul meu", a declarat Olga Arkhipov, soţia eroului rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici