Omul lui Zelenski despre "arma interzisă" pe care Ucraina o va primi: Va restabili paritatea pe câmpul de luptă

Consilierul lui Zelenski spune despre muniţiile cu dispersie că vor "restabili paritatea" pe câmpul de luptă.

Urmărește
13096 afișări
Imaginea articolului Omul lui Zelenski despre "arma interzisă" pe care Ucraina o va primi: Va restabili paritatea pe câmpul de luptă

Omul lui Zelenski despre "arma interzisă" pe care Ucraina o va primi: Vor restabili paritatea pe câmpul de luptă

Consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, Mykhailo Podolyak spune că muniţiile cu dispersie sunt "extrem de importante" pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

"Ele compensează oarecum deficitul nostru de obuze şi restabilesc parţial paritatea pe câmpul de luptă. Având în vedere faptul că Rusia foloseşte acest tip de muniţie în Ucraina de peste un an, acest lucru este cel puţin corect", a postat el pe Twitter.

Statele Unite au anunţat că răspund unei solicitări ucrainene de a furniza controversate muniţii cu dispersie. Anunţul a stârnit critici intense din partea grupurilor pentru drepturile omului, deoarece arma este interzisă de peste 100 de ţări.

Ce sunt muniţiile cu dispersie?

Muniţiile cu dispersie sunt o metodă de lansare a unui număr mare de mici bombe de la o rachetă, o rachetă sau un obuz de artilerie care le împrăştie în zbor pe o suprafaţă mare.

Acestea sunt destinate să explodeze la impact, dar o proporţie semnificativă dintre ele sunt "ratate", ceea ce înseamnă că nu explodează iniţial - acest lucru se întâmplă mai ales dacă aterizează pe un teren umed sau moale.

Ele pot exploda ulterior, la o dată ulterioară, când sunt activate de mişcări umane, ucigând sau mutilând victima.

Din punct de vedere militar, acestea pot fi îngrozitor de eficiente atunci când sunt folosite împotriva trupelor terestre aflate în tranşee şi poziţii fortificate, făcând ca zone mari să devină prea periculoase până când nu sunt curăţate cu grijă.

De ce sunt interzise?

Peste 100 de ţări, inclusiv Regatul Unit, Franţa şi Germania, au semnat un tratat internaţional - Convenţia privind muniţiile cu dispersie - care interzice utilizarea sau stocarea acestor arme din cauza efectului lor asupra populaţiei civile.

Copiii sunt în mod special predispuşi la rănire, deoarece bombele pot semăna cu o jucărie mică lăsată într-o zonă rezidenţială sau agricolă şi sunt adesea atinse din curiozitate.

Grupurile pentru drepturile omului au descris muniţiile cu dispersie ca fiind "abominabile" şi chiar o crimă de război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici