Prima pagină » Știri externe » ONG: Israelul va anunţa proiecte masive de construcţii în Ierusalimul de Est

ONG: Israelul va anunţa proiecte masive de construcţii în Ierusalimul de Est

Mai multe proiecte de construcţii masive în cartierele de colonizare din Ierusalimul de Est, ocupate şi anexate, sunt pe punctul de a fi aprobate, a indicat marţi asociaţia anticolonizare israeliană, Pacea Acum.
ONG: Israelul va anunţa proiecte masive de construcţii în Ierusalimul de Est

„Două proiecte care prevăd construcţia a 549 şi, respectiv, 813 locuinţe în cartierul Givat Hamatos, urmează să fie analizate astăzi (marţi) de către Comisia de planificare a districtului Ierusalim”, a declarat pentru AFP Hagit Ofran, specialist în dosarul coloniilor.

Miercuri, autorităţile municipale ar trebui să aprobe un alt proiect de construcţie a 2.610 locuinţe în Givat Hamatos, pentru care licitaţiile urmează să fie deschise în următoarele luni, a adăugat acesta.

Joi, comisia de planificare a districtului Ierusalim se va reuni din nou pentru a discuta despre construcţia celor 1.100 de locuinţe suplimentare în cartierul Gilo, situat la sudul Oraşului Sfânt, a precizat Ofran.

Potrivit organizaţiei Pacea Acum, aceeaşi comisie se va reuni la 7 ianuarie pentru a analiza studiul de fezabilitate pentru cele aproximativ o mie de camere de hotel din Givat Hamatos.

Luni, ministrul israelian de Interne a dat undă verde construcţiei celor 1.500 de locuinţe la Ramat Shlomo, un cartier din Ierusalimul de Est, relansând un proiect deja condamnat de Washington în 2010.

Acest anunţ a intervenit în timp ce premierul Benjamin Netanyahu, în plină campanie electorală, s-a confruntat cu un val de critici venite din partea comunităţii internaţionale, din cauza deciziei de relansare a unui alt proiect de colonizare în sectorul E1, în apropiere de Ierusalim, măsură venită ca sancţiune pentru obţinerea statutului de stat observator la ONU a Palestinei.

Proiectul în E1, îngheţat din 2005 la presiunea Statelor Unite, care face legătura între colonia Maade Adumim şi cartierele evreieşti de colonizare din Ierusalimul de Est, taie în două Cisiordania şi o izolează de Ierusalimul de Est şi compromite viabilitatea unui viitor stat palestinian.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa „unificată şi indivizibilă”, însă comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea din 1967 a Ierusalimului de Est, unde palestinienii vor să instaleze capitala viitorului lor stat.

Aproximativ 340.000 de israelieni locuiesc în coloniile din Cisiordania, iar alţi 200.000 în cartierele de colonizare din Ierusalimul de Est, unde trăiesc peste 270.000 de Palestinieni.