ONU a dezbătut raportul asupra detenţiilor secrete, care menţionează şi România
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a dezbătut joi un raport din ianuarie asupra detenţiilor secrete, care menţionează şi România şi care cere o investigaţie independentă şi transparentă, precum şi despăgubirea victimelor şi pedepsirea celor vinovaţi, relatează Voice of America în pagina online.
ONU a dezbătut raportul asupra detenţiilor secrete, care menţionează şi România (Imagine: Ovidiu Vanghele/Mediafax Foto)
Dezbaterea acestui raport, prevăzută iniţial în martie, a fost amânată la presiunea unor ţări care l-au considerat "prea controversat". Conform raportului, mii de persoane au fost deţinute în închisori secrete, special construite pe teritorii străine, în scopul aplicării unor metode interzise de interogare. Documentul menţionează închisori secrete create de Agenţia Centrală americană pentru Informaţii (CIA) pe teritoriul Thailandei, României, Poloniei şi Lituaniei.
Anchetatorii speciali ai ONU afirmă că raportul lor a fost primit mult mai bine decât se aşteptau la Consiliu, având în vedere natura controversată a acestuia. Ei afirmă, de asemenea, că delegaţii în cadrul Consiliului au tratat raportul cu seriozitate şi au adresat întrebări "substanţiale". Însă, unele ţări continuă să manifeste "ostilitate" faţă de conţinutul acestuia, ca Egiptul, Siria, Algeria şi Rusia. Statele Unite au susţinut raportul, cu unele rezerve, potrivit acestor surse.
În afară de solicitarea unei investigaţii asupra închisorilor secrete ale CIA, raportul afirmă că victimele ar trebui să primească despăgubiri, iar cei găsiţi vinovaţi să fie traşi la răspundere. De asemenea, documentul arată că închisorile secrete nu sunt un fenomen nou, autorii textului arătând că această practică nu a început după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite, ele fiind "larg utilizate" în America Latină, în anii '70.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
Manfred Nowak, un investigator special al ONU asupra torturii, a subliniat că oamenii au fost deţinuţi în închisori secrete peste tot în lume, pentru o varietate de motive, dar mai ales în lupta împotriva terorismului. "Eu cred că atacurile teroriste de la 11 septembrie sunt importante pentru că după aceste atacuri, sub conducerea SUA, alte ţări democratice s-au implicat în aceste practici, utilizate, anterior, în dictaturi militare sau de alt fel", a spus Nowak. El a adăugat însă că, "după preluarea puterii de către Barack Obama, SUA au schimbat fundamental aceste politici".
Martin Scheinin, investigator special ONU asupra luptei împotriva terorismului, a declarat că programul de detenţie secretă al CIA a fost întrerupt, dar a subliniat că există, în continuare, indicii despre închisori secrete în zonele de conflict. "Există o practică a anumitor forţe de poliţie, care au legătură adesea cu agenţiile de informaţii, de a deţine oameni în propriile închisori, cu scopul interogării şi torturării până în ziua înregistrării oficiale a privării de libertate", a spus el.
"Aceasta este o tendinţă în anumite ţări şi, mai ales, în ţările în care se practică dispariţiile. Dispariţiile încep cu deţinerea secretă şi se sfârşesc, adesea, cu execuţia, execuţia extrajudiciară a persoanei dispărute", a subliniat Scheinin.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO