ONU a pus capăt misiunii observatorilor săi militari în Siria

Consiliul de Securitate al ONU a anunţat joi, aşa cum era prevăzut, sfârşitul misiunii observatorilor săi militari în Siria, MISNUS, în timp ce Rusia cerea o reuniune a Grupului de acţiune pentru această ţară, care să solicite o încetare a violenţelor la o dată precizată.

Urmărește
199 afișări
Imaginea articolului ONU a pus capăt misiunii observatorilor săi militari în Siria

ONU a pus capăt misiunii observatorilor săi militari în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Misiunea ONU de Supervizare în Siria (MISNUS), mobilizată în această ţară în aprilie cu scopul de a facilita o încetare a focului care nu s-a concretizat niciodată, se va încheia "duminică la miezul nopţii", a declarat pentru presă Edmond Mulet, subsecretarul general pentru Operaţiuni de Menţinerea Păcii, în urma unei reuniuni a celor 15 membri ai Consiliului.

"Constatarea generală a fost că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru continuarea acestei misiuni", a declarat ambasadorul Franţei la ONU Gérard Araud.

Ambasadorul, care prezidează Consiliul în august, a adăugat totuşi că există "o voinţă comună a Consiliului să menţină o prezenţă ONU la Damasc" după încetarea MISNUS, sub forma unui Birou de legătură. Acesta va fi însărcinat cu susţinerea eforturilor înlocuitorului lui Kofi Annan ca mediator ONU şi al Ligii Arabe în Siria.

Annan urmează să părăsească această funcţie la 31 august, în timp ce secretarul general al ONU Ban Ki-moon căuta joi, în continuare, să îl convingă pe algerianul Lakhdar Brahimi, prezentat ca succesor al lui Annan.

Acest Biroul de legătură va fi constituit dintr-un "mic grup" de, probabil, 20 până la 30 de experţi politici, în domeniul umanitar şi militari, a precizat Mulet, adăugând că nu ştie încă cine va fi conducătorul Biroului, dar că Guvernul sirian şi-a exprimat acordul în vederea creării acestuia.

MISNUS, căreia i s-a încredinţat iniţial un mandat de 90 de zile, prelungit ulterior cu 30 de zile, era alcătuită la început din 300 de militari neînarmaţi şi 121 de civili. Însă efectivele misiunii au fost reduse treptat, din cauza intensificării confruntărilor armate, operaţiunile de patrulare ale acesteia fiind suspendate la jumătatea lui iunie.

Joi, din misiune mai făceau parte doar 101 militari şi 72 de civili, potrivit lui Mulet, care a precizat că ultimul observator militar va părăsi Siria pe 24 august.

După reuniunea Consiliului, Rusia, care şi-a exprimat regretul faţă de încheierea MISNUS, a cerut ca marile puteri să lanseze împreună cu Arabia Saudită şi Iranul un apel către Guvernul lui Bashar al-Assad şi opoziţie ca acestea să "pună capăt violenţei cât mai repede posibil".

În faţa presei, ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a cerut o întâlnire vineri, la New York, a Grupului internaţional de acţiune pentru Siria, în vederea discutării acestei propuneri care ar trebui, în opinia sa, "să ceară tuturor părţilor să pună capăt violenţei şi să precizeze momentul anume (...) în care să se producă acest lucru".

Deoarece Rusia a opus, alături de China, un dublu vot de veto în trei rânduri împotriva unor rezoluţii ONU privind Siria, Departamentul de Stat american şi-a exprimat scepticismul cu privire la această reuniune.

"Sincer, nu suntem siguri că înţelegem ce scop are", a declarat purtătoarea de cuvânt Victoria Nuland, apreciind că este inutil "să faci reuniuni de dragul reuniunilor".

Bilanţul nu încetează să crească în Siria. În 17 luni de conflict au fost ucise peste 23.000 de persoane, potrivit unei organizaţii nonguvrnamentale (ONG), Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

Confruntările armate şi bombardamentele au continuat joi, după suspendarea Siriei din cadrul Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), statele musulmane condamnând continuarea violenţelor care au creat temeri cu privire la o extindere în Libanul vecin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici