„Cel puţin 2.593 de persoane au fost ucise între jumătatea lui aprilie şi 27 august”, precizează raportul. „Tendinţa este alarmantă. Există o creştere semnificativă a numărului morţilor din est”, a declarat secretarul general adjunct pentru drepturile omului al ONU, Ivan Simonovici, într-o conferinţă de presă.
Numărul morţilor ajunge la „aproape 3.000 dacă se iau în calcul cele 298 de victime ale prăbuşirii zborului MH17”, avionul malaysian doborât în iulie de o rachetă, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, a adăugat el, la prezentarea raportului, la Kiev.
„În ceea ce priveşte presupusa creştere a participării combatanţilor străini în confruntări, aceasta conduce la o amplificare a conflictului”, a adăugat Ivan Simonovici, precizând că situaţia arată o escaladare în rândul ambelor părţi şi provoacă „din ce în ce mai multe victime”.
Raportul ONU mai arată că 11 persoane erau ucise zilnic în Uraina, număr care a ajuns între timp la 36, iar în „ultimele zece zile este şi mai ridicat”.
Potrivit raportului, cel puţin 468 de persoane sunt în continuare ţinute captive de rebelii proruşi, care „pun în pericol viaţa civilor” prin amplasarea bazelor şi lansarea atacurilor în zone dens populate, în special în bastioanele de la Doneţk şi Lugansk.
În acelaşi timp, ONU notează că voluntarii care luptă alături de armata ucraineană ar putea fi vinovaţi de încălcări, printre care reţinere abuzivă şi tortură.
Astfel, cele patru luni de conflict vor provoca „răni psihologice profunde” în rândul populaţiei din zonele afectate de confruntări.
Războiul a dus la creşterea divizărilor în cadrul societăţii ucrainene, a mai afirmat Ivan Simonovici. „Din cauza escaladării ostilităţilor, divizarea ia amploare, iar acest lucru trebuie să se oprească”, a declarat el.