Consiliul format din 15 membri a adoptat o rezoluţie, redactată de SUA şi Ecuador, care autorizează aşa-numita misiune multinaţională de sprijinire a securităţii „să ia toate măsurile necesare”, potrivit Reuters.
China şi Rusia s-au abţinut de la vot, temându-se să autorizeze utilizarea generalizată a forţei în temeiul capitolului 7 din Carta fondatoare a ONU. Ceilalţi 13 membri au votat pentru.
„Mai mult decât un simplu vot, aceasta este de fapt o expresie a solidarităţii cu o populaţie aflată în suferinţă. Este o licărire de speranţă pentru poporul care suferă de prea mult timp”, a declarat ministrul haitian de Externe, Jean Victor Geneus în faţa Consiliului ONU.
Consiliul de Securitate a extins un embargo asupra armelor astfel încât acesta să vizeze toate bandele din Haiti.
Răspunsul la cererea de ajutor a Haiti a fost întârziat deoarece nu a fost găsită o ţară dispusă să conducă misiunea. Kenya a acceptat în iulie să trimită 1.000 de poliţişti, fiind urmată de Bahamas cu 150 de persoane şi de Jamaica şi Antigua şi Barbuda.
Forţele de menţinere a păcii ale ONU au fost desfăşurate în Haiti în 2004, după ce o rebeliune a dus la înlăturarea şi exilarea preşedintelui de atunci Jean-Bertrand Aristide. Trupele de menţinere a păcii au plecat în 2017 şi au fost înlocuite de poliţia ONU, care a plecat în 2019.