- Home
- Externe
- NEW YORK, (01.08.2013, 06:54)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU, autorizată să ancheteze în trei locuri în care s-ar fi utilizat armament chimic în Siria
Reprezentanţi ONU vor merge în Siria să ancheteze în trei locuri în care s-a raportat o utilizare a unor arme chimice, a anunţat organizaţia miercuri.
Urmărește
230 afișări
ONU, autorizată să ancheteze în trei locuri în care s-ar fi utilizat armament chimic în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Misiunea va pleca în Siria imediat ce va fi posibil, cu scopul de a ancheta în mod simultan în trei locuri unde a fost semnalată utilizarea unor arme chimice", a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU.
Vestea apare după ce un acord a fost obţinut săptămâna trecută de către doi emisari din partea Damascului. Siria a blocat până în prezent toate solicitările ONU de anchetare.
Potrivit unui diplomat, anchetatorii, conduşi de suedezul Ake Sellstrom, sunt pe cale să se reunească în Europa şi ar putea să plece în Siria săptămâna viitoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
ONU a precizat că Siria, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite i-au semnalat 13 atacuri cu armament chimic de la începutul conflictului, care durează de 28 de luni.
Acest anunţ este considerat de către mulţi observatori drept un progres major.
Ancheta se va concentra iniţial asupra a trei locuri, însă, potrivit lui Nesirky, secretarul general Ban Ki-moon "este conştient că alte incidente au fost raportate, iar misiunea va continua să obţină clarificări de la statele membre vizate".
Potrivit purtătorului de cuvânt, anchetatorii ONU vor merge la Khan al-Assal, în apropiere de oraşul Alep, unde Damascul afirmă că rebelii au utilizat arme chimice pe 19 martie, omorând cel puţin 26 de militari sirieni. Potrivit opoziţiei, Guvernul Bashar al-Assad a înscenat acest atac.
Celelalte două locuri sunt Ataybah, lângă Damasc, unde a fost semnalat un atac cu armament chimic în martie, şi Homs, unde ar fi avut loc un atac suspect pe 23 decembrie.
Totuşi experţii notează că aceste atacuri au avut loc în urmă cu mai multe luni şi că probele ar fi putut fi degradate sau suprimate complet.
În plus, Khan al-Assal este în prezent teatrul unor confruntări armate violente între militari guvernamentali şi rebeli.
Siria dispune de sute de tone de armament chimic de diverse tipuri şi nu a semnat vreo convenţie internaţională privind restrângerea utilizării acestora.
Marile puteri sunt toate de acord că în acest conflict au fost utilizate arme chimice.
Guvernul sirian a solicitat o anchetă ONU încă din martie, dar a blocat între timp orice investigaţie şi insista ca ONU să se concentreze numai asupra Khan al-Assal. Ban Ki-moon dorea un acces mai extins şi efectuarea unor anchete şi în alte locuri.
Ake Sellstrom, şeful misiunii ONU însărcinate să ancheteze asupra acuzaţiilor de utilizare armelor chimice în Siria, şi Angela Kane, Înaltul Reprezentant ONU pentru Deazarmare, au obţinut un acord, săptămâna trecută, după ce s-au întâlnit, într-o vizită de două zile, cu o serie de demnitari din cadrul regimului de la Damasc.
"Este un mare pas înainte faptul că anchetatori pot să meargă în Siria", şi-a exprimat satisfacţia Paul Walker, directorul grupului de lobby Green Cross International.
"Fără o anchetă la faţa locului, putem face doar estimări şi speculaţii, fără probe", a adăugat Walker, care supraveghează programele implicând arme chimice în Siria, de mai mulţi ani.
"Probele au fost, fără îndoială, şterse, dar faptul că pot să meargă la faţa locului le va permite anchetatorilor să aibă acces la rapoarte de autopsie şi să audieze victime directe oferind mărturii, care ar putea să fie foarte utile", a subliniat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe