ONU avertizează asupra unei penurii de alimente şi medicamente în Libia
„Alimentele sunt rare. Există îngrijorări că oleoductele ar putea fi întrerupte”, a declarat Valerie Amos, coordonatoarea ONU pentru ajutor în situaţii de urgenţă, adăugând că se teme, de asemenea, de o „criză medicală” şi de o problemă „de aprovizionare cu medicamente”.
„Am vrea să avem o prezenţă în această ţară”, a adăugat ea în cadrul unei întâlniri cu presa, precizând că în vestul Libiei, aflat sub controlul forţelor loiale lui Muammar Kadhafi, ONU are „puţine informaţii despre ce se întâmplă”.
Coordonatorul umanitar al ONU pentru Libia, Rashid Khalikov, a menţionat deja miercuri necesitatea unei prezenţe a experţilor ONU în ţară pentru a evalua nevoile populaţiei.
O prezenţă în „diferite regiuni ale ţării” a experţilor ONU ar permite agenţiilor umanitare ale Naţiunilor Unite să „vadă dacă populaţia are în continuare acces la servicii” şi să constate „dacă există vreo întrerupere în aprovizionarea” cu produse de primă necesitate sau servicii de bază, a adăugat el la Geneva, la întoacerea dintr-o misiune de cinci zile la Tripoli.
Amos a menţionat o creştere a numărului de libieni care traversează frontiera cu Egiptul.
Aproximativ 336.658 de persoane, în special străini, au fugit din Libia de la începutul revoltei, la jumătatea lui februarie, iar aproximativ 9.000 dintre acestea sunt blocate la frontierele cu Egiptul şi Tunisia, potrivit statisticilor ONU.
În legătură cu Yemenul, o altă ţară arabă afectată de o mişcare de contestare, Amos a declarat că poporul din Yemen trebuie să decidă ce tip de Guvern ar trebui să conducă ţara”.