În primele cinci luni ale acestui an, gruparea islamistă nigeriană Boko Haram a folosit mai mulţi copii şi femei ca atacatori sinucigaşi decât în tot anul 2014, a afirmat marţi agenţia ONU pentru copii UNICEF. Campania de violenţe declanşată de Boko Haram a lăsat mii de copii fără protecţie.
„Copiii nu instigă aceste atacuri sinucigaşe. Ei sunt folosiţi intenţionat de adulţi, în modul cel mai îngrozitor”, a declarat Jean Gough, reprezentantul UNICEF în Nigeria. „Ei sunt în primul rând victime, nu autori” ai atacurilor, a adăugat ea.
Potrivit oficialilor ONU, în nord-estul Nigeriei au fost raportate 26 de atentate sinucigaşe în anul 2014. În schimb, în primele cinci luni ale lui 2015, au fost înregistrate 27 de atacuri sinucigaşe. În cel puţin trei sferturi dintre acestea, atacatorii erau femei sau copii.
Boko Haram îi trimite în zone aglomerate, precum pieţe sau staţii de autobuz. Fete cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani, potrivit martorilor, au comis atentate sinucigaşe în ultimele 11 luni, au precizat oficialii ONU.
În cei aproape şase ani de insurgenţă islamistă, aproximativ 10.000 de copii au fost separaţi de părinţii lor, potrivit estimărilor UNICEF. „În lipsa protecţiei familiilor lor, aceşti copii prezintă un risc mai mare de a fi exploataţi de adulţi, iar acest lucru poate conduce la implicarea în grupări criminale sau armate”, a afirmat Gough într-un comunicat.
Raportul ONU intervine în contextul în care autorităţile nigeriene încearcă să determine numărul victimelor ultimului atac comis de Boko Haram asupra oraşului Gubio. Islamiştii au ucis cel puţin 37 de persoane şi au incendiat 400 de clădiri în cursul unui raid comis la sfârşitul săptămânii trecute.
Gruparea jihadistă Boko Haram a atras atenţia întregii lumi când a răpit sute de eleve în aprilie 2014. Noi cazuri de răpiri sunt raportate în fiecare săptămână.