ONU: Căldura extremă este noua anormalitate

ONU lansează, pentru prima dată, un apel global la acţiune împotriva căldurii extreme. „Căldura extremă este noua anormalitate”, spune Antonio Guterres.

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului ONU: Căldura extremă este noua anormalitate

ONU: Căldura extremă este noua anormalitate

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi ţărilor să abordeze urgenţa epidemiei de căldură extremă, alimentată de schimbările climatice - la câteva zile după ce lumea a înregistrat cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată, notează Reuters.

„Căldura extremă este noua anormalitate”, a spus Guterres: „Lumea trebuie să se ridice la înălţimea provocării creşterii temperaturilor”.

Schimbările climatice fac ca valurile de căldură să fie mai frecvente, mai intense şi să dureze mai mult în întreaga lume. Deja în acest an, canicula a ucis 1.300 de oameni la pelerinajul Hajj, a închis şcolile pentru aproximativ 80 de milioane de copii din Africa şi Asia şi a dus la o creştere a numărului de spitalizări şi decese în Sahel.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor în 1940, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.

ONU a făcut apel la guverne nu numai să reducă emisiile de combustibili fosili - motorul schimbărilor climatice - ci şi să consolideze protecţia celor mai vulnerabili, inclusiv a persoanelor în vârstă, a femeilor însărcinate şi a copiilor, şi să sporească garanţiile pentru muncitori.

Conform unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) publicat joi, peste 70% din forţa de muncă la nivel mondial - 2,4 miliarde de persoane - se află în risc ridicat de căldură extremă.

În Africa, aproape 93% din forţa de muncă este expusă căldurii excesive şi 84% din forţa de muncă din statele arabe, se arată în raportul OIM.

Căldura excesivă a fost vinovată de producerea a aproape 23 de milioane de leziuni la locul de muncă în întreaga lume şi de aproximativ 19.000 de decese anual.

„Avem nevoie de măsuri de protecţie a angajaţilor, bazate pe drepturile omului”, a declarat Guterres.

De asemenea, acesta a solicitat guvernelor să îşi „protejeze de căldură” economiile, sectoarele critice precum asistenţa medicală.

Oraşele se încălzesc de două ori mai rapid decât media mondială din cauza urbanizării rapide. Până în 2050, unii cercetători estimează o creştere globală de 700% a numărului de persoane sărace din mediul urban care trăiesc în condiţii de căldură extremă.

Este pentru prima dată când ONU lansează un apel global la acţiune cu privire la căldura extremă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici