ONU cere suspendarea „imediată” a transferului de arme către Myanmar şi liderii săi militari

  • Iniţiat de Liechtenstein, cu sprijinul în special al Uniunii Europene, al Regatului Unit şi al Statelor Unite, „proiectul va fi supus unei şedinţe plenare.”
  • Proiectul trebuie să obţină cât mai mult sprijin în rândul celor 193 de state membre ale Adunării Generale.
Urmărește
397 afișări
Imaginea articolului ONU cere suspendarea „imediată” a transferului de arme către Myanmar şi liderii săi militari

ONU cere suspendarea „imediată” a transferului de arme către Birmania şi liderii săi militari

Adunarea Generală a ONU este chemată marţi să aprobe un proiect de rezoluţie fără caracter obligatoriu care prevede „o suspendare imediată” a transferului de arme către Myanmar şi liderii săi militari, informează Le Figaro.
 
Iniţiat de Liechtenstein, cu sprijinul în special al Uniunii Europene, al Regatului Unit şi al Statelor Unite, „proiectul va fi supus unei şedinţe plenare.”
 
Proiectul trebuie să obţină cât mai mult sprijin în rândul celor 193 de state membre ale Adunării Generale. În negocieri de săptămâni, textul este susţinut de 48 de ţări din Europa, America, Africa, o singură ţară, Coreea de Sud, care reprezintă Asia în acest grup.
 
Fără caracter obligatoriu, spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, dar cu o semnificaţie politică puternică, textul prevede „o suspendare imediată a furnizării, vânzării sau transferului direct şi indirect al tuturor armelor, muniţiilor şi altor echipamente militare către Birmania”. El face apel la autorităţile militare birmane care au preluat puterea la 1 februarie după o lovitură de stat „să pună capăt stării de urgenţă” şi „să înceteze imediat orice violenţă împotriva manifestanţilor paşnici”. De asemenea, textul face apel la „eliberarea imediată şi necondiţionată” a preşedintelui Win Myint şi a liderului civil Aung San Suu Kyi, precum şi a tuturor celor reţinuţi în mod arbitrar.
 
Proiectul mai solicită Birmaniei „să implementeze fără întârziere” planul de revenire la democraţie elaborat de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), „pentru a facilita, imediat, o vizită a trimisului ONU”, interzis în ţară până acum şi pentru a permite „accesul umanitar sigur şi nestingherit”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici