ONU denunţă un posibil "transfer forţat" al beduinilor în Cisiordania ocupată

Agenţia ONU pentru ajutorul refugiaţilor palestinieni (UNRWA) a cerut comunităţii internaţionale duminică să se opună unui plan israelian de "transfer forţat" a mii de beduini în Cisiordania ocupată, relatează AFP.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului ONU denunţă un posibil "transfer forţat" al beduinilor în Cisiordania ocupată

ONU denunţă un posibil "transfer forţat" al beduinilor în Cisiordania ocupată

Israelul încearcă să deplaseze mii de beduini din centrul Cisiordaniei către Ierihon, în apropiere de frontiera iordaniană, au anunţat cotidianul Haaretz şi o organizaţie neguvernamentală. "Dacă acest plan este pus în aplicare (...), se vor întări temerile privind un transfer forţat", a declarat şeful UNRWA Pierre Krähenbühl într-un comunicat.

"Aceasta ar putea, de asemenea, să deschidă calea către expansiunea coloniilor israeliene ilegale şi să compromită soluţia cu două state", palestinian şi israelian, a adăugat Krähenbühl.

"Le cer autorităţilor să nu recurgă la aceste transferuri şi donatorilor şi comunităţii internaţionale să se pronunţe clar împotrivă", a continuat el cu o zi înainte de o conferinţă la New York privind ajutorul acordat palestinienilor.

Potrivit UNRWA, majoritatea beduinilor ameninţaţi de planul de transfer sunt înregistraţi ca refugiaţi.

Mai multe planuri care prevăd relocarea beduinilor sunt supuse consultărilor cu oficialii acestei comunităţi, a asigurat la rândul său departamentul militar israelian care se ocupă de Afacerile Civile în Cisiordania.

"În efortul de elaborare a planurilor directoare pentru populaţia beduină, care ar trebui să le permită să locuiască în zone cu infrastructură adecvată, au avut loc zeci de reuniuni cu liderii beduini", a anunţat departamentul, contactat de AFP.

Potrivit cotidianului Haaretz, un prim proiect prevedea relocarea unui trib înainte a de a se extinde la 12.500 de beduini din triburile Jahalin, Kaabneh şi Racheida, fără să aibă loc vreun dialog prealabil, aşa cum a cerut Curtea Supremă israeliană.

UNRWA afirmă că printre beduinii vizaţi, unii trăiesc în prezent în zona E1 şi la Maale Adoumim în apropiere de Ierusalim, regiuni alese pentru construcţia de noi colonii israeliene.

Proeictul de construcţie israelian în zona E1, care leagă Ierusalimul de Est de colonia Maale Adoumim, este foarte controversat doarece ar tăia Cisiordania în două şi ar izola Ierusalimul, compromiţând viabilitatea unui viitor stat palestinian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici