- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (22.05.2023, 22:01)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU, îngrijorată de lipsa navelor de cereale dintr-un port ucrainean
Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la faptul că portul ucrainean Pivdennyi (Yuzhny) de la Marea Neagră nu a mai primit nicio navă din 2 mai, în cadrul unui acord care permitea exportul de cereale şi îngrăşăminte în condiţii de siguranţă pe timp de război.
Urmărește
1978 afișări
ONU, îngrijorată de lipsa navelor de cereale dintr-un port ucrainean
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, nu a precizat cine este vinovat pentru lipsa navelor care călătoresc spre portul situat în apropiere de Odesa, care este, de asemenea, locul unde Rusia obişnuia să pompeze până la 2,5 milioane de tone de amoniac anual pentru export prin intermediul unei conducte de la Togliati.
Conducta respectivă a fost închisă de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022.
Rusia obişnuia să exporte 4,4 milioane de tone de amoniac pe an - 20% din comerţul maritim global - înainte de războiul său din Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Acordul privind cerealele din Marea Neagră - negociat de ONU şi Turcia în iulie anul trecut - permite exportul de amoniac în condiţii de siguranţă, iar Rusia a făcut presiuni pentru repornirea conductei. Săptămâna trecută, Rusia a fost de acord ca pactul de la Marea Neagră să fie prelungit cu două luni.
Dar o sursă guvernamentală ucraineană a declarat vineri pentru Reuters că Kievul ar lua în considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc să tranziteze teritoriul său pentru export dacă acordul privind cerealele din Marea Neagră va fi extins pentru a include mai multe porturi ucrainene şi o gamă mai largă de mărfuri.
Acordul privind cerealele din Marea Neagră s-a oprit săptămâna trecută, în timp ce Rusia a decis dacă îl va continua sau nu. Conform acordului, un Centru Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul - format din oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU - autorizează şi inspectează navele la intrare şi la ieşire.
Dujarric a declarat că, de când acordul a fost prelungit, nouă nave au fost inspectate şi autorizate să călătorească, dintre care cinci se află în prezent în porturile ucrainene Odesa şi Chornomorsk încărcând marfă.
Dujarric a declarat că JCC are în prezent 17 cereri de la navele care doresc să călătorească în Ucraina şi că şapte au fost aprobate şi aşteaptă acum să fie inspectate.
„Nicio navă care doreşte să încarce produse alimentare în portul Yuzhny/Pivdennyi nu a fost aprobată pentru înregistrare”, a declarat el reporterilor. „Portul Yuzhny/Pivdennyi nu a primit nicio navă din 2 mai. Suntem îngrijoraţi de această restricţie şi solicităm din nou reluarea completă a operaţiunilor”.
Peste 30 de milioane de tone de alimente au fost exportate din porturile ucrainene în cadrul acordului privind Marea Neagră, iar Dujarric a declarat că portul Pivdennyi (Yuzhny) a reprezentat mai mult de o treime din aceste transporturi. El a precizat că niciun îngrăşământ, inclusiv amoniac, nu a fost încă exportat în cadrul acordului de la Marea Neagră.
Rusia a ameninţat că nu va reînnoi acordul dacă nu va fi îndeplinită o listă de cereri legate de obstacolele din calea propriilor sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte. Repornirea conductei de amoniac este una dintre aceste cereri, pe care Naţiunile Unite au încercat să o intermedieze.
O altă cerinţă cheie a Rusiei este ca banca sa agricolă de stat, cunoscută sub numele de Rosselkhozbank, să fie reconectată la reţeaua internaţională de plăţi SWIFT. Aceasta a fost deconectată de la SWIFT de către Uniunea Europeană în iunie, din cauza invaziei din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, a declarat pentru Reuters că UE nu ia în considerare nicio re-suspendare a băncilor ruseşti.
Luni, Kremlinul a declarat că reticenţa UE de a reconecta banca agricolă de stat a Rusiei la SWIFT arată „poziţia neconstructivă” a blocului în ceea ce priveşte acordul privind cerealele din Marea Neagră.
Ca o alternativă la SWIFT, ONU a propus ca alte bănci să poată procesa plăţile. Reuters a relatat că JPMorgan a procesat prima plată pentru Banca Agricolă Rusă şi ar putea ajuta la alte zeci de tranzacţii.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est