- Home
- Externe
- NEW YORK, (26.11.2014, 07:18)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU insistă asupra protejării datelor private
ONU a adoptat marţi o rezoluţie care insistă asupra protejării comunicaţiilor şi datelor private şi care prevede ca victimele supravegherii ilegale să poată solicita despăgubiri.
Urmărește
114 afișări
ONU insistă asupra protejării datelor private (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Această rezoluţie, fără caracter coercitiv, a fost adoptată prin consens, la iniţiativa Germaniei şi Braziliei, de către Comisia Adunării Generale însărcinată cu Drepturile Omului şi va fi prezentată în decembrie la sesiunea plenară.
Rezoluţia "reafirmă dreptul la viaţa privată" şi cere tuturor statelor "să respecte şi să protejeze acest drept, inclusiv în contextul comunicării digitale". Fără a menţiona Statele Unite, afectate de scandalul Snowden, textul le cere guvernelor să "ia măsurile necesare pentru a pune capăt încălcărilor" vieţii private.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Rezoluţia face apel la "punerea în aplicare a unor mecanisme naţionale" independente de supraveghere care ar putea cere socoteală guvernelor.
În cazul în care persoane particulare au fost victime ale "supravegherii ilegale sau arbitrare", guvernele vor trebui "să le propună o soluţie eficientă, conformă obligaţiilor internaţionale în materie de drepturile omului", recomandă rezoluţia.
Textul recunoaşte faptul că "preocupări legate de securitate pot justifica strângerea de informaţii sensibile", cu condiţia, totuşi, ca statele să respecte "pe deplin" drepturile omului.
Companiile private au la rândul lor responsabilităţi în acest domeniu, subliniază rezoluţia. Ea respinge argumentul potrivit căruia sunt colectate metadate în masă, şi nu informaţii precise, subliniind că "unele metadate, odată compilate, pot oferi informaţii despre comportamentul, relaţiile sociale, preferinţele sau identitatea unui individ".
Rezoluţia a fost rodul eforturilor a 65 de ţări, între care Franţa, Rusia şi mai multe state din America Latină. Potrivit unor diplomaţi, negocierile au fost lungi şi dificile, un grup de ţări reunite în jurul Statelor Unite (Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă) prezentând obiecţii asupra textului.
Germania şi Brazilia au impulsionat deja anul trecut adoptarea în Adunare a unui text similar mai puţin detaliat. Această iniţiativă a fost întreprinsă în urma dezvăluirilor fostului informatician Edward Snowden despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, căruia i-ar fi căzut victime lideri precum preşedinta Braziliei Dilma Rousseff şi cancelarul german Angela Merkel.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe