- Home
- Externe
- NEW YORK, (28.09.2013, 10:13)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU ordonă distrugerea arsenalului chimic sirian. Ban Ki-moon: "Este primul semn de speranţă pentru Siria după mult timp"
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluţie cu privire la Siria, prima de la începutul conflictului, care obligă regimul lui Bashar al-Assad să distrugă toate armele chimice în mai puţin de un an.
Urmărește
369 afișări
Ban Ki-moon (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"În această seară comunitatea internaţională şi-a îndeplinit misiunea", a comentat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, după adoptarea cu unanimitate a acestui text. "Este primul semn de speranţă pentru Siria după mult timp", a adăugat el, anunţând totodată organizarea la jumătatea lui noiembrie a conferinţei de pace privind Siria Geneva 2.
"Consiliul de Securitate îşi merită în sfârşit numele", a declarat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Această rezoluţie a fost adoptată în urma acordului încheiat la Geneva, la jumătatea lui septembrie, în vederea evitării unei intervenţii militare în Siria, o ameninţare agitată de Washington şi Paris ca răspuns faţă de un atac cu arma chimică, pe 21 august. "Fermitatea a dat rezultate", a spus Fabius, evocând această ameninţare. "Cooperarea Siriei va trebui să fie necondiţionată, transparenţa totală", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.
Preşedintele american Barack Obama a calificat vineri drept "o enormă victorie pentru comunitatea internaţională" acordul cu privire la această rezoluţie, obţinut joi în urma unor negocieri dure între Washington şi Moscova, aliatul loial al Damascului.
În opinia secretarului de Stat american John Kerry, este vorba despre ocazia de a "elimina unul dintre cele mai mari arsenale chimice din lume, într-una dintre cele mai instabile regiuni din lume". Vor exista "consecinţe" pentru puterea siriană, în cazul în care nu îşi respectă angajamentele, a avertizat el.
Rezoluţia prevede pentru acest caz posibilitatea ca membrii Consiliului să se pronunţe asupra unor sancţiuni, dar ele nu nu vor fi automate. Va fi necesară o nouă rezoluţie, ceea ce oferă Moscovei posibilitatea să o blocheze.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a insistat că va fi necesar "să se dovedească sută la sută" că Damascul nu cooperează şi că este necesar ca sancţiunile să fie "proporţionale" cu încălcările. Moscova a blocat anterior trei rezoluţii, cu scopul de a-şi proteja aliatul.
Furios din cauză că Franţa a organizat joi la ONU o reuniune de susţinere a opoziţiei siriene cu sala plină, ambasadorul sirian Bashar Jaafari a denunţat "amatorismul" diplomaţiei franceze.
Revolta faţă de regimul lui al-Assad, care a început în martie 2011 şi s-a transformat în timp în război civil, s-a soldat cu peste 100.000 de morţi.
Pe teren, cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci au fost rănite vineri, într-un atentat cu maşină-capcană la Rankous, la aproximativ 30 de kilometri nord de Damasc, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Nouă rebeli, o femeie şi un copil au fost ucişi, de asemenea, într-un raid aerian împotriva satului Hadir, în provincia Alep, potrivit aceleiaşi surse.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe