„UNHCR a constatat o creştere netă a deplasărilor în Ucraina”, a declarat Melissa Fleming, o purtătoare de cuvânt, într-o conferinţă de presă la Geneva.
Dintre cele 54.000 de persoane deplasate în interiorul ţării, „12.000 sunt originare din Crimeea, celelalte provenind din alte regiuni din est”, a precizat ea.
Iar dintre cele 110.000 de persoane care au fugit în Rusia, doar 9.000 au cerut azil în mod oficial autorităţilor ruse, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
De asemenea, aproximativ 700 de persoane s-au refugiat în Polonia, Belarus, Cehia sau România, potrivit UNHCR.
„Oamenii afirmă că le este frică de evenimente”, a relevat Fleming.
ONU a evocat pe 16 iunie existenţa a 34.000 de persoane deplasate în Ucraina, dar numai 19.000 au putut să fie identificate la vremea respectivă de către personal ONU.
Tulburările cu care se confruntă Ucraina au apărut după refuzul regimului prorus anterior de la Kiev de a semna la sfârşitul lui 2013 un acord comercial cu UE.
Semnarea acestui document era prevăzută iniţial în noiembrie, dar dar fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici s-a răzgândit şi a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obţine un ajutor economic, în contextul în care Ucraina, o fostă republică sovietică, se află în recesiune de peste doi ani.
Această răsturnare de situaţie a provocat o mişcare proeuropeană de contestare care a condus la destituirea lui Ianukovici, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia şi apoi de o insurecţie separatistă prorusă în estul ţării.
Până la urmă, UE a semnat vineri, la Bruxelles, acordurile de asociere cu Republica Moldova, Georgia şi noul preşedinte prooccidental ucrainean Petro Poroşenko.