ONU: Populaţia Ucrainei a scăzut cu 10 milioane de la începutul războiului

  • Populaţia Ucrainei a scăzut cu 10 milioane de la începutul războiului, anunţă ONU.
  • Practic este vorba despre un sfert din populaţia ţării.
  • Criza demografică este provocată de plecarea ucrainenilor în străinătate, de prăbuşirea ratei natalităţii şi de decesele provocate de conflict.
Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului ONU: Populaţia Ucrainei a scăzut cu 10 milioane de la începutul războiului

ONU: Populaţia Ucrainei a scăzut cu 10 milioane de la începutul războiului

Populaţia Ucrainei a scăzut cu 10 milioane după ce Rusia a învadat ţara vecină. Este aproximativ un sfert din populaţie, a anunţat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite.

Florence Bauer, şefa pentru Europa de Est a Fondului ONU pentru Populaţie, a declarat la Geneva că invazia din februarie 2022 a transformat o situaţie demografică deja dificilă în ceva mult mai grav, potrivit Reuters.

„Rata natalităţii a scăzut şi este în prezent la aproximativ un copil per femeie, una dintre cele mai scăzute din lume”, a spus ea.

Este nevoie de o rată a natalităţii de 2,1 copii per femeie pentru a menţine o populaţie stabilă, susţin experţii.

Cea mai mare parte a declinului populaţiei Ucrainei este provocată de cei 6,7 milioane de refugiaţi care trăiesc în străinătate. Deecesele provocate de război reprezintă un alt factor important.

„Este dificil să avem cifre exacte, dar estimările se situează în jurul a zeci de mii de victime”, a spus Florence Bauer.

Ucraina, care avea o populaţie de peste 50 de milioane de locuitori la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, a suferit, la fel ca aproape toţi vecinii săi din Europa de Est şi din Asia Centrală, un declin sever al populaţiei. În 2021, ultimul an înainte de război, ţara avea o populaţie de aproximativ 40 de milioane.

Bauer a explicat că o situaţie precisă privind evoluţia demografică va putea fi făcută doar la finalul războiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici