- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU: Războiul este perceput drept "un joc" de copiii înrolaţi în armată - VIDEO, GALERIE FOTO
Războiul este adesea perceput ca "un joc" de copiii soldaţi, a declarat joi reprezentanta specială a secretarului general al ONU pentru copii şi conflicte armate în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga.
ONU: Războiul este perceput drept "un joc" de copiii înrolaţi în armată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Au o noţiune mai puţin dezvoltată asupra morţii, iar acest lucru îi determină să se teamă mai puţin în timpul luptelor. Ei consideră adesea că este vorba doar despre un joc şi se aruncă fără să ezite pe front", a declarat Radhika Coomaraswamy.
Reprezentanta ONU a fost citată de Curte în cadrul unui proces pentru înrolarea copiilor ca militari de către fostul comandant al unei miliţii din Republica Democratică Congo (RDC), Thomas Lubanga, primul proces în cadrul CPI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ai putere absolută. Se numește vot. Mandatează-l pe cel care merită!
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Cum îmbunătăţeşte abţinerea de la alcool somnul şi sănătatea
"Acuzarea şi procesele CPI sunt urmărite îndeaproape pe teren şi au un efect disuasiv asupra multor grupări înarmate", a subliniat Coomaraswamy. "Unii au încetat să recruteze, iar alţii au eliberat" copiii înrolaţi ca militari, a continuat aceasta.
Thomas Lubanga, în vârstă de 49 de ani, acuzat de crime de război, este judecat de la 26 ianuarie 2009 pentru înrolarea şi înregimentarea de copii în vârstă de până la 15 ani în timpul războiului civil din Ituri (estul R.D. Congo), între septembrie 2002 şi august 2003.
El este, de asemenea, acuzat că a obligat aceşti copii să participe la luptă, în cadrul organizaţiei militare a grupării sale, Uniunea Patrioţilor Congolezi (UPC). Transferat la Haga în 2006, acesta a pledat nevinovat.
Acuzarea şi-a încheiat argumentaţia la 14 iulie 2009.
Potrivit unor ONG-uri, confruntările de la Ituri, între miliţii susţinute de etnici hema (apropiaţi ai UPC) şi lendu, în vederea preluării controlului asupra minelor de aur, s-au soldat cu 60.000 de morţi şi mii de strămutări, din 1999.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO