ONU şi apărători ai drepturilor omului cer anchete judiciare în cazul practicilor CIA

ONU şi militanţi pentru apărarea drepturilor omului au cerut, marţi, anchete judiciare împotriva unor oficiali americani după publicarea unui raport privind tehnicile de tortură ale CIA, o eventualitate considerată puţin probabilă de Departamentul Justiţiei.

Urmărește
508 afișări
Imaginea articolului ONU şi apărători ai drepturilor omului cer anchete judiciare în cazul practicilor CIA

ONU şi apărători ai drepturilor omului cer anchete judiciare în cazul practicilor CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Raportul confirmă ceea ce comunitatea internaţională ştia", a declarat Ben Emmerson, raportorul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, după publicarea de către Senatul american a unui raport cu privire la tehnicile dure de interogare utilizate de CIA împotriva unor deţinuţi după atentatele din 11 septembrie 2011.

"În mod evident, a fost orchestrată o politică la cel mai înalt nivel al administraţiei (preşedintelui George W.) Bush, care a permis infracţiuni sistematice şi încălcări flagrante ale drepturilor omului", a adăugat el.

A venit "timpul pentru a acţiona şi responsabilii de această conspiraţie criminală să fie prezentaţi în faţa justiţiei", a subliniat el.

"Raportul este scandalos şi este imposibil să-l citeşti fără a simţi indignare din cauza faptului că administraţia noastră a comis aceste crime atroce", a apreciat Anthony Romero, directorul general al puternicei Uniunii Americane pentru Libertăţi Civice (ACLU).

"Oficialii din administraţie care au autorizat aceste practici ilegale ar trebui să dea socoteală", a spus el.

Însă începerea unor anchete judiciare pare puţin probabilă. Un oficial din cadrul Departamentului american al Justiţiei a anunţat că, din 2009, au fost deschise două anchete pentru aplicare de rele tratamente deţinuţilor, însă acestea nu au adunat probe suficiente pentru inculpare.

Raportul Senatului nu prezintă "vreo informaţie nouă" pentru anchetatori, a dat asigurări acest oficial într-un comunicat.

Raportul Senatului, foarte aşteptat, constituie prezentarea cea mai detaliată a programului secret, chiar dacă numeroase elemente erau deja cunoscute marelui public.

Potrivit asociaţiilor, raportul arată că tehnicile utilizate au încălcat în repetate rânduri legile internaţionale şi drepturile cele mai elementare ale omului.

Programul "a dat undă verde pentru a comite nepedepsit ceea ce legea internaţională privind tortura şi dispariţiile califică drept infracţiuni", a notat Steven Hawkins, directorul general al Amnesty International în Statele Unite.

"A venit timpul pentru a cere socoteală, dar şi o anchetă completă, acţiuni în justiţie şi compensaţii pentru victime", a adăugat el.

Directorul general al Human Rights Watch, Kenneth Roth, a subliniat la rândul său că raportul "arată în mod evident că afirmaţiile repetate, potrivit cărora măsurile drastice erau necesare pentru a-i proteja pe americani, nu erau decât o pură ficţiune".

ACLU l-a îndemnat pe preşedintele american Barack Obama să ia măsuri pentru a se "asigura că Statele Unite nu vor mai tortura niciodată", numind în acest sens un procuror pentru a ancheta şi reformând CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici