- Home
- Externe
- ALGER, (17.01.2013, 23:31)
- Ana Borlescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Operaţiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a încheiat. Autorii atacului au venit din Libia - ministru
Asaltul realizat de forţele speciale ale armatei algeriene pentru a elibera ostaticii luaţi de un grup islamist, miercuri, la un complex gazifer din centru-estul Algeriei s-a încheiat joi seară, conform prefecturii regionale citate de agenţia naţională de presă.
Urmărește
1346 afișări
Operaţiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a încheiat. Autorii atacului au venit din Libia - ministru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Niciun bilanţ al acestei operaţiuni nu a fost dat de o sursă oficială.
Autorii islamişti ai atacului asupra complexului gazifer din Algeria au venit din Libia - ministru
Grupul de islamişti care a atacat complexul gazifer din Sahara algeriană, miercuri, luând ostatici sute de persoane a venit din Libia, a anunţat joi seară ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia.
"Conform tuturor informaţilor pe care le avem, grupul terorist care atacat complexul petrolier de la In Amenas a venit din Libia", a declarat ministrul pentru Echorouk online, cotidian arabofon algerian. Acesta a declarat anterior că grupul a venit din statele vecine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Acesta a justificat afirmaţia făcută anterior declarând că nu deţinea atunci suficiente date pentru a determina naţionalitatea atacatorilor. Comentariile sale cu privire la originea regională a grupului au provocat critici puternice asupra prefecturii Illizi, aflată la frontiera cu Libia.
Ould Kablia a mai afirmat că operaţiunea a fost planificată sub direcţia lui Mokhtar Belmokhtar, algerianul numit MBM, unul dintre fondatorii Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi) care s-a separat de grup în decembrie.
Confom acestuia, "autorităţile algeriene le-au transmis în repetate rânduri libienilor temerile şi le-au solicitat de zeci de ori să asigure securitatea frontierelor".
În cadrul summitului acestora de la 12 ianuarie la Ghadames (sud-vestul libian), premierul libian Ali Zeidan, cel algerian Abdelmalek Sellal şi tunisian Hamadi Jebali au hotărât că formeze puncte de control comune şi să coordoneze patrule la frontiere pentru a asigura securitatea şi a lupta împotriva traficului de arme şi a crimei organizate.
Libia, de la conflictul care l-a înlăturat pe liderul Muammar Kadhafi, a devenit o sursă de îngrijorare pentru vecini, situaţia securităţii lăsând încă de dorit.
În plus, pentru a determina cu precizie bilanţul asaltului militar, Ould Kablia a cerut "lista rezidenţilor din complex". Până în prezent, autorităţile algeriene nu au dat decât bilanţuri succinte.
Sute de muncitori algerieni şi aproximamtiv 40 de străini au fost luaţi ostatici miercuri de către un grup aflat în legătură cu Al-Qaida la complexul In Amenas, în centru-estul Algeriei.
Citeşte şi:
UE aprobă o misiune de formare a armatei din Mali. Corlăţean: Analizăm participarea la contribuţia militară UE. Eu voi recomanda acest lucru
Ministrul Comunicaţiei Mohamed Said a anunţat cu două ore mai devreme (către ora 20:00, ora României) că mai multe persoane au fost ucise în timpul operaţiunii şi numeroşi ostatici au fost elberaţi.
Conform ministrului, acest atac a fost realizat de o "multinaţională teroristă care vizează să implice" Algeria în conflictul din Mali, "destabilizând" statul algerian şi "distrugându-i economia" care se bazează pe exploatarea hidrocarburilor.
Grupul care a revendicat luarea de ostatici a declarat într-un comunicat că este vorba de represalii în urma intervenţiei împotriva islamiştilor armaţi din Mali a armatei franceze. ale cărei avioane au fost autorizate de Algeria să survoleze teritoriul său.
Ministrul a mai declarat că guvernul algerian se află în "contact permanent" cu statele ale căror cetăţeni se află în mâinile răpitorilor, pentru a îi "menţine informaţi" de evoluţia situaţiei.
Mai multe mari puteri ai căror cetăţeni se află în complexul atacat au criticat operaţiunea armatei algeriene sau şi-au exprimat îngrijorarea pentru vieţile ostaticilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Statele Unite cer clarificări din partea Algeriei privind intervenţia în cazul ostaticilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe