Operaţiunea Inherent Resolve, departe de a se încheia. Deşi SUA şi Irakul negociază de luni bune încheierea misiunii, planurile de retragere sunt „întârziate”

Deşi în 2021 preşedintele Joe Biden a anunţat încheierea misiunii de luptă din Irak, Inherent Resolve, acesta a lăsat în ţara devastată de război 2.500 de militari şi încă 900 în Siria, pentru a conduce coaliţia internaţională care încearcă să ţină sub control Statul Islamic, scrie WP.

Urmărește
491 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea Inherent Resolve, departe de a se încheia. Deşi SUA şi Irakul negociază de luni bune încheierea misiunii, planurile de retragere sunt „întârziate”

Operaţiunea Inherent Resolve, departe de a se încheia. Deşi SUA şi Irakul negociază de luni bune încheierea misiunii, planurile de retragere sunt „întârziate”

Cu toate acestea, cu doar câteva luni înainte de încheierea mandatului său, forţele americane par a fi departe de a fi retrase din Irak. Guvernul american şi cel irakian lucrează de luni bune la un plan de încheiere a misiunii, dar acesta încă nu este finalizat. 

Negocierile dintre cele două guverne se concentrează pe încheierea formală a misiunii şi pe retragerea trupelor din Irak în doi ani de la această finalizare. Rezultatul ar fi trebuit să fie anunţat luna aceasta, dar, săptămâna trecută, ministerul irakian de externe a transmis că planul de retragere este „întârziat” din cauza „evenimentelor recente”, referindu-se la atacurile miliţiilor sponsorizate de Iran asupra forţelor americane în Irak, precum şi la tensiunile dintre Iran şi Israel.

Chiar şi cu o retragere care s-ar desfăşura pe o perioadă de 2 ani, încheierea misiunii ar semnala abandonarea de către SUA a regiunii chiar într-un moment în care Washingtonul ar trebui să crească descurajarea faţă de Iran. Mai mult decât atât, mai scrie WP, acordul ar slăbi capacitatea celor 77 de state implicate în coaliţia internaţională de a se coordona în ceea ce priveşte operaţiunea de contracarare a Statului Islamic.

Doar în acest an, Statul Islamic a revendicat 153 de atacuri în Irak şi Siria. La nivel internaţional, facţiunile Statului Islamic au revendicat atacuri în Iran, Rusia şi, recent, plănuirea unuia în Europa, mai precis Viena.

Mai mult decât atât, forţele conduse de kurzi care luptă cu SI în nord-estul Siriei depind de sprijinul aerian american şi de FOS ale SUA. Totodată, forţele americane din Siria depind de forţele americane din Irak pentru informaţii şi provizii. Plecarea acestora ar crea un gol pe care SI şi facţiunile susţinute de Iran le-ar putea umple în regiune. Deşi această coaliţie nu are scopul definit de a combate acţiunile Iranului, prezenţa lor în regiune este un avantaj. Cu toate acestea, conducerea irakiană a cerut public retragerea trupelor SUA. Prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani a fost cel mai vocal în acest sens, deşi unii legislatori irakieni cred că această mişcare ar afecta securitatea statului.

Apar însă şi unele confuzii în spaţiul public, provocate de declaraţiile unor oficiali americani. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA spunea săptămâna trecută că SUA negociază cu Irakul un acord bilateral, ca tranziţie de la misiunea Inherent Resolve. Acest acord ar presupune, spun surse WP, ca o bună parte din trupele americane să rămână în Irak pentru a lupta contra SI. Însă acest acord va fi, cel mai probabil, negociat de viitorul preşedinte al SUA. „Moştenirea” lăsată de Biden succesorului său este, însă, una grea, mai ales în actualul context de securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici