Operaţiunea Ironside. FBI a arestat sute de infractori de peste tot din lume cu ajutorul unei aplicaţii de mesagerie criptată

  • FBI a reuşit să captureze peste 200 de infractori cu ajutorul unei aplicaţii de mesagerie.
  • Operaţiunea „Ironside” sau „Scutul Troian” se baza pe telefoane de pe piaţa neagră care aveau instalată aplicaţia controlată de FBI.
  • Astfel, membrii diferitelor grupări criminale au stat cu FBI în buzunarul din spate.
  • Peste 9.000 de ofiţeri au fost implicaţi în operaţiunea care s-a desfăşurat în 18 ţări.
Urmărește
2334 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea Ironside. FBI a arestat sute de infractori de peste tot din lume cu ajutorul unei aplicaţii de mesagerie criptată

Operaţiunea Ironside. FBI a arestat sute de infractori de peste tot din lume cu ajutorul unei aplicaţii de mesagerie criptată

FBI a avut un plan îndrăzneţ prin care şi-a introdus propria aplicaţie de mesagerie criptată pe piaţa neagră, într-o încercare de a destructura grupările criminale de tot felul.

Planul a funcţionat, iar membrii grupărilor au picat în capcană.

Astfel, mii de mesaje pe care membrii grupării şi le trimiteau cu privire la trafic de droguri sau asasinate au fost decriptate cu ajutorul aplicaţiei pe care infractorii o foloseau fără să ştie că este controlată de FBI.

„Practic, ei şi-au pus cătuşele de la unul la altul, neştiind că îi ascultăm tot timpul”, a spus şeful poliţiei australiene.

Cum a funcţionat planul FBI

Operaţiunea a fost declanşată de poliţia din mai multe ţări din Europa, Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, care a reuşit să decodifice, în timp real şi timp de trei ani, mii de comunicaţii criptate în cadrul diferitelor grupări criminale, potrivit unui comunicat al poliţiei din Australia.

Cu alte cuvinte, forţele de ordine au stat în buzunarul din spate al infractorilor de toate felurile.

Telefoanele la comandă, cumpărate de pe piaţa neagră, cu aplicaţia FBI instalată, AnoM, au circulat şi au crescut în popularitate în rândul infractorilor, în contextul în care lideri importanţi din diverse grupări criminale garantau pentru integritatea aplicaţiei, transmite The Washington Post.

Un astfel de telefon putea comunica doar cu un alt telefon care conţinea aplicaţia.

Mesajele decodate se referau în special la planuri de asasinat şi trafic de droguri sau arme, a precizat poliţia australiană. 

Poliţia din Australia a arestat 224 de persoane din toate regiunile ţării.

Poliţia din Noua Zeelandă a anunţat că a arestat 35 de persoane, în special pentru trafic de droguri şi spălare de bani.

De asemenea, de când operaţiunea a început, poliţia din Australia a capturat 3,7 tone de droguri, 104 arme şi 35 de milioane de dolari. În tot acest timp, infractorii nu ştiau de ce şi cum drogurile, armele şi banii lor erau urmăriţi.

Peste 9.000 de ofiţeri au fost implicaţi în operaţiunea care s-a desfăşurat în 18 ţări. Operaţiunea a fost numită „Ironside” în Australia şi „Scutul Troian” la nivel mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici