Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului

  • Armata israeliană a atacat portul Al Hodeida, din Yemen, după nouă luni de atacuri din partea rebelilor houthi spre Israel.
  • Potrivit oficialilor militari israelieni, portul ar fi fost folosit pentru tranzitul de arme primite de la iranieni.
  • Atacul israelienilor are loc la o zi după ce rebelii houthi au lansat un atac asupra Tel Avivului, în urma căruia a murit un civil.
  • În urma bombardării portului yemenit, trei persoane au murit şi alte 87 au fost rănite.
Urmărește
25494 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului

Este pentru prima dată când Israelul atacă o ţintă din teritoriul Yemenului. Operaţiunea a purtat numele Outstretched arm (ro. Braţul întins) şi, potrivit armatei israeliene, au fost vizate ţinte militare, mai precis infrastructura energetică şi depozitele de combustibil din port. Atacul a fost desfăşurat la 1.800 de km distanţă de Israel şi au fost folosite mai multe tipuri de aeronave, printre care F-35, F-15 şi avioane de recunoaştere sau de realimentare.

Forţele aeriene israeliene au transmis că a fost „un atac complex şi unul dintre cele mai lungi şi mai îndepărtate atacuri” desfăşurate de acestea. Israelienii cred că prin acest port treceau armele pe care membrii houthi le primeau de la Iran, pentru că acest grup este intens susţinut de iranieni. A mai transmis purtătorul de cuvânt al armatei israeliene că acest atac vine după ce, timp de nouă luni, membrii houthi au desfăşurat peste 200 de atacuri aeriene asupra Israelului şi, în special, după atacul de vineri, asupra unei clădiri rezidenţiale din apropierea Ambasadei SUA, din Israel, care s-a încheiat cu moartea unui om.

Luptătorii houthi nu au atacat doar Israelul de la începutul conflictului din Gaza, ci mai ales navele comerciale din Marea Roşie şi Golful Aden, fapt care a dus la crearea unei coaliţii militare în regiune, care încearcă să apere navele comerciale de aceste atacuri. Israelul a transmis că nu a fost ajutat, însă, în atacul de aseară, de nicio altă ţară.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a punctat faptul că Israelul luptă şi se apără acum pe mai multe direcţii din cauza unui singur stat, mai precis din cauza Iranului şi a elementelor sale proxy: Hezbollah în Liban, Hamas în Gaza, miliţiile iraniene din Siria şi Irak şi houthi din Yemen.

În această dimineaţă, grupul houthi a desfăşurat primul atac după ce s-a întâmplat ieri seară în port. Au lansat rachete balistice spre Eilat, dar se pare că acestea au fost interceptate de sistemul  Arrow 3 al israelienilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici