- Home
- Externe
- WASHINGTON, (19.11.2012, 12:33)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Operaţiunea Tripwire" sau cum îi determină FBI pe terorişti să greşească: Un pic de paranoia nu face rău
FBI "arestează oameni şi neutralizează ameninţări", în contextul în care a menţine "un pic de paranoia nu face rău" unei mobilizări a americanilor şi "provocării unor greşeli" din partea teroriştilor, a declarat Michael Clancy, un oficial FBI de rang înalt, într-un interviu pentru AFP.
Urmărește
938 afișări
"Operaţiunea Tripwire" sau cum îi determină FBI pe terorişti să greşească: Un pic de paranoia nu face rău (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Este numită "operaţiunea Tripwire", ca într-un film cu James Bond, deşi Michael Clancy preferă să vorbească despre o "iniţiativă" destinată firmelor şi marilor centre comerciale, cu scopul de a le învăţa să se păzească de ameninţări teroriste şi să reacţioneze în cazul în care li se pare că ceva este suspect.
"Este responsabilitatea întreprinderilor să raporteze fapte care li se par ciudate", declară Clancy, un adjunct pentru lupta împotriva terorismului al directorului FBI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
În momentul în care Khaled Aldawsari, un saudit care locuieşte în Texas în baza unei vize de studii, a comandat o cantitate importantă de fenol, un produs chimic utilizat pentru fabricarea de explozivi, firma de livrări a alertat poliţia.
Supravegherea calculatorului său a permis, ulterior, să se stabilească faptul că acesta încerca să construiască "o armă de distrugere în masă" care viza "mai multe ţinte potenţiale în Statele Unite", conducând la arestarea sa.
În Virginia, membrii unui grup de patru persoane au fost arestaţi după ce au cumpărat, la un interval de câteva ore, stocuri de acetonă din trei magazine de bricolaj, un produs foarte căutat de către ucenici terorişti. Home Depot, Lowe şi un mic magazin privat fac parte din cele aproximativ 25 de firme care colaborează cu FBI în cadrul "operaţiunii Tripwire", care urmăreşte deconspirarea unor posibili terorişti.
De fapt, "ei nu urmăreau să fabrice o bombă, ci produceau marijuana sintetică", îşi aminteşte Clancy. "Este un «success story», chiar dacă nu a fost cazul de terorism al secolului", adaugă el.
După modelul operaţiunii Departamentului american de Interne "Dacă vedeţi ceva, spuneţi ceva", destinată persoanelor particulare, FBI vizează întreprinderile, bisericile şi magazinele.
"Un pic de paranoia nu face rău. Nu este necesară prea multă, dar este important ca firmele să fie un pic mai vigilente", apreciază Clancy.
- "Lupi singuratici"
"Pe măsură ce ne îndepărtăm de (atentatele teroriste de la) 11 septembrie, memoria oamenilor se scurtează. Nu trebuie să piardă din vedere ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie, că poate au existat lucruri care ar fi trebuit să fie semnalate, că FBI poate ar fi trebuit să acţioneze diferit. Este vorba despre a nu uita lecţiile trecutului", subliniază el.
"Într-o ţară mare ca a noastră, care are peste 300 de milioane de locuitori, în care coexistă ideologii şi credinţe diverse, este aproape imposibil să ghiceşti în ce moment cineva va comite un act îngrozitor", continuă el.
FBI a fost criticat pentru că nu a anticipat atacul sângeros comis într-un cinematograf la Aurora (Colorado), la prima proiecţie a unui film din seria Batman, în iulie, în care au fost ucise 12 persoane. Şi nici pe cel de la un templu sikh, în Wisconsin, în august, soldat cu şase morţi.
"Autorii acestor crime erau persoane marginale", care nu reprezentau "o ameninţare credibilă", subliniază Michael Clancy. "Noi nu suntem poliţia gândirii", adaugă el, subliniind că "nu avem motive să supraveghem un concert al unor militanţi care susţin supremaţia albă, (care) este o reuniune legală", "nu anchetăm asupra ideologiilor, ci numai asupra oamenilor care trec la o etapă superioară".
"Lupii singuratici", cei care se radicalizează singuri pe Internet, cei care nu fac parte din niciun grup şi care urmează mereu acelaşi proces de izolare, sunt cei mai periculoşi, în opinia adjunctului directorului FBI. Aceştia sunt cei care îl "împiedică să doarmă noaptea".
Pentru a-i prinde pe aceşti "băieţi răi", poliţia federală americană depune eforturi să dezvolte surse, să se infiltreze, să obţină informatori. La început "este cineva care ne spune «cunosc pe cineva care cunoaşte pe cineva care poate vrea să arunce ceva în aer»", spune el. Ulterior este infiltrat un agent care îl supraveghează pe suspect şi care poate merge până la a-i furniza ultimele componente ale unei bombe.
FBI este acuzat frecvent că, în acest fel, întinde "capcane" unor amatori care poate că nu ar fi mers până la capăt, fără ajutorul său. "Noi am respectat legea întotdeauna", se apără Michael Clancy. "Persoana care apasă, în final, pe declanşatorul unei bombe, ne spune în mod clar, fără umbră de îndoială, că vrea să arunce ceva în aer", subliniază el. "Ar fi făcut-o fără noi? Nu este un risc pe care să vrem să ni-l asumăm", conchide el.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe