Video Operaţiuni de amploare pentru limitarea poluării în Marea Neagră

Autorităţile ruse au declanşat, luni, o vastă operaţiune de salvare a unor marinari daţi dispăruţi în Marea Neagră şi de limitare a poluării în această zonă, după scufundarea a cel puţin patru nave şi avarierea unui petrolier, în urma intemperiilor din ultimele zile, relatează Reuters.

Urmărește
1 afișare

Un oficial al portului Novorosiisk a declarat că operaţiunile de încărcare a petrolierelor au fost sistate, deoarece prognozele indicau riscul producerii unei noi furtuni, luni după-amiază.

Experţii afirmă că, din cauza temperaturilor scăzute din timpul iernii, combustibilul se poate depune pe fundul mării, fiind mai dificil de localizat şi înlăturat.

Nava sub pavilion georgian Captain Ismael şi cea sub pavilion turcesc Ziya Koc au eşuat tot în zona Novorosiisk, în apropierea unor hoteluri. Zyia Koc transporta o încărcătură de fier vechi, dar cea de-a doua nu era încărcată, potrivit oficialilor locali.

"Rezolvarea acestei probleme poate dura câţiva ani. Petrolul este o substanţă grea şi se depune pe fundul mării", a explicat Oleg Mitvol, director-adjunct al Agenţiei ruse pentru Mediu, Rosprirodnadzor, potrivit postului de televiziune Vesti-24. "Este un dezastru ecologic foarte grav", a adăugat el.

Potrivit echipelor de salvare, trei persoane au murit din cauza furtunii care s-a abătut asupra strâmtorii Kerci.

Păsările care au încercat să se adăpostească în zonă au fost acoperite cu un amestec de petrol şi alge marine, prima dovadă a ceea ce un oficial rus a calificat drept "un dezastru de mediu".

Înrăutăţirea condiţiilor meteorologice afectează şi operaţiunile de salvare, a declarat Anatoli Ianciuk, oficial din cadrul Ministerului Transporturilor.

În localitatea de coastă Ilici, la jumătatea drumului dintre Caucaz şi Novorossiisk, circa o sută de persoane desfăşurau operaţiuni de curăţare a plajei, utilizând lopeţi şi buldozere.

"Petrolul a acoperit plaja pe o distanţă de 13 kilometri", a declarat Aleksandr Mihailov, un membru al echipelor care se ocupă de curăţarea zonei.

Circa 1.000 de păsări au rămas pe plajă, fiind incapabile să îşi ia zborul, deoarece penele le-au fost impregnate cu petrol. Unele dintre ele nu puteau nici măcar să stea în picioare.

Furtuna de duminică din Marea Neagră a rupt în două petrolierul rusesc Vogoneft-139, în apropierea portului ucrainean Kerci, şi a provocat deversarea a cel puţin 1.300 de tone de combustibil în Marea Neagră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici