Operaţiunile de salvare după erupţia vulcanului Ontake au fost reluate. Alte cinci persoane au fost găsite în "stop cardiac"

Operaţiunile de salvare au fost reluate luni dimineaţa, după aproape 48 de ore de la erupţia vulcanică în centrul Japoniei care s-a soldat cu peste 30 de morţi şi zeci de răniţi. Încă cinci persoane au fost găsite "în stop cardiac", a anunţat luni după-amiaza (ora locală) postul public japonez de televiziune NHK.

Urmărește
535 afișări
Imaginea articolului Operaţiunile de salvare după erupţia vulcanului Ontake au fost reluate. Alte cinci persoane au fost găsite în "stop cardiac"

Operaţiunile de salvare după erupţia vulcanului Ontake au fost reluate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am găsit încă cinci persoane în stop cardiac, pe munte", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei din Nagano, provincia în care se află vulcanul.

Această expresie este folosită, în general, pentru a indica absenţa vreunui semn vital, în aşteptarea certificării medicale a decesului.

Aceste victime se adaugă altor 27 aflate în aceeaşi situaţie şi celor patru bărbaţi al căror deces a fost confirmat.

Doar aceşti patru morţi au putut să fie coborâţi de pe munte, duminică, de către echipe de intervenţie.

Alte opt persoane urmau să fie coborâte luni, însă, având în vedere dificultăţile de pe teren, nu vor putea să fie transportate în cursul zilei.

La fel ca duminică, salvatorii, în jur de 1.150, au fost nevoiţi să-şi suspende operaţiunile şi urmează să înceapă să coboare de pe munte luni după-amiaza, din cauza emisiilor puternice de sulf.

Aproximativ 1.160 de salvatori din cadrul serviciilor de poliţie, pompieri şi membri ai forţelor de autoapărare s-au adunat către ora locală 6.00 (duminică, 0.00, ora României) la poalele Muntelui Ontake, situat în centrul ţării, între provinciile Nagano şi Gifu.

"Nu ştim până unde vor putea să urce, depinde de condiţii. (Vulcanul) emană fum în continuare", a declarat pentru AFP un oficial din prefectura Nagano.

"Prioritatea este salvarea de vieţi", a insistat premierul Shinzo Abe.

Versanţii vulcanului, care a intrat în erupţie sâmbătă, sunt acoperiţi de cenuşă.

"A fost vorba despre o erupţie a vaporilor acumulaţi deasupra magmei, dar care a antrenat pietre şi cenuşii", a explicat la televiziune un vulcanolog de la Universitatea din Nagoya.

"Dintre cei 303 de drumeţi care şi-au semnalat prezenţa sâmbătă înainte să înceapă căţărarea (în afară de morţii şi răniţii descoperiţi) nu avem informaţii despre opt (persoane), iar numărul dispăruţilor ar putea să crească", deoarece unii drumeţi nu se înregistrează, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului într-o conferinţă de presă.

Cel puţin 31 au fost acoperiţi şi au fost găsiţi în stop cardiac, o expresie care înseamnă că nu prezentau semne vitale.

Doar patru cadavre, ale unor bărbaţi cu vârste cuprinse între 23 şi 61 de ani, au fost coborâte de pe munte, celelalte 27 de victime aflându-se în continuare în apropiere de vârf.

Alte câteva zeci de persoane ar fi fost rănite, unele grav.

- "O secundă-două pentru a acţiona"

Trei elicoptere, dintre care unul aprţinând postului public NHK survolau vulcanul luni dimineaţa, un munte gri pe care se vedeau siluete ale unor persoane aflate în mişcare.

Salvatorii au preconizat că vor coborî de pe munte persoanele probabil decedate, însă deplasarea este dificilă, iar operaţiunea ar putea dura câteva zile.

Condiţiile erau dificile, duminică. Chiar dacă vulcanul nu emite lavă, a eliberat cantităţi mari de piatră şi cenuşă, care au acoperit împrejurimile cu un strat gros, gri.

Vapori şi emisii cu sulf, sufocante, continuau, obligând serviciile de salvare să-şi oprească operaţiunile după-amiaza.

Cenuşa a acoperit un perimetru amplu în jurul vulcanului, iar autorităţile recomandă se se poarte măşti, iar lentilele de contact să fie înlocuite cu ochelari.

"Pentru mine a fost o chestiune de una-două secunde", a declarat pentru televiziune o drumeaţă căreia nu-i venea să creadă că a putut să se refugieze în timp ce se afla aproape de vârful vulcanului, la un sanctuar.

Potrivit unor imagini înregistrate de amatori într-o cabană, totul a fost acoperit în mod brusc în beznă, iar persoanele din interior au fost cuprinse de panică.

"Era o erupţie imposibil de prevăzut, ca să spun aşa, care a depăşit nivelul a ceea ce putem anticipa cu mijloacele actuale", a declarat Toshitsugu Fujii, un expert care prezidează o comisie de predicţie a activităţii vulcanice.

Muntele Ontake, care era clasat până sâmbătă la nivelul 1, fără să fie plasat sub vreo alertă, pe o scară de 5 trepte de periculozitate, nu a mai erupt atât de intens din 1979. El a emis atunci peste 200.000 de tone de cenuşă.

Agenţia de meteorologie a ridicat sâmbătă riscul la nivelul 3, ceea ce semnalează că pericolul se poate extinde la locuinţele din jur. De această dată, nu este exclusă o erupţie de lavă, potrivit unor experţi.

O erupţie de o amploare mai redusă a avut loc în 1991, iar acest vulcan a provocat o serie de seisme în 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici