Operaţiunile militare efectuate de SUA în Orientul Mijlociu au costat 5.600 de miliarde $ - studiu

Intervenţiile militare ale Statelor Unite în Afganistan şi Irak, precum şi operaţiunile din Siria şi Pakistan au generat costuri de 5.600 de miliarde de dolari începând din anul 2001, o sumă de trei ori mai mare decât estimările Departamentului american al Apărării, arată un studiu citat de WSJ.

Urmărește
1081 afișări
Imaginea articolului Operaţiunile militare efectuate de SUA în Orientul Mijlociu au costat 5.600 de miliarde $ - studiu

Operaţiunile militare efectuate de SUA în Orientul Mijlociu au costat 5.600 de miliarde $ - studiu

Departamentul american al Apărării estima la începutul acestui an că, în total, costurile intervenţiilor militare lansate începând din anul 2001 au ajuns la aproximativ 1.500 de miliarde de dolari.

Un nou studiu, realizat de Institutul Watson pentru Afaceri Internaţionale şi Publice din cadrul Universităţii Brown, conţine costuri neincluse în calculele Pentagonului, dat fiind că în operaţiuni nu sunt implicate doar structuri ale Departamentului Apărării, scrie publicaţia The Wall Street Journal.

"Costurile de război sunt mai mult decât cheltuim într-un singur an (...). Există costuri în spatele operaţiunilor, există efecte ale operaţiunilor", explică autorul studiului, Neta Crawford.

Spre exemplu, studiul include costurile serviciilor medicale acordate veteranilor de război şi fondurile alocate pentru activităţile Departamentului de Stat. De asemenea, există cheltuieli ale Departamentului pentru Securitatea Internă, ale Departamentului pentru Afacerile Veteranilor şi ale altor instituţii.

Studiul nu include însă alte operaţiuni ale Statelor Unite, precum asistenţa oferită statului Filipine în combaterea grupurilor afiliate reţelei teroriste Stat Islamic, ori ajutorul acordat altor ţări din Africa şi Europa.

Senatorul democrat Jack Reed consideră că studiile de genul celui elaborat de Institutul Watson sunt importante, întrucât arată costurile reale ale operaţiunilor militare în contextul în care Congresul dezbate proiecte de buget, reduceri de taxe şi politici militare. "Cred că este foarte important, deoarece sunt incluse şi alte cheltuieli, nu doar cele ale Departamentului Apărării", a precizat el, notând că în costurile asociate intervenţiilor militare trebuie să fie incluse şi creditele obţinute în aceste sens. Potrivit studiului, dobânzile creditelor contractate pentru operaţiuni militare ar putea adăuga aproape 8.000 de miliarde de dolari la datoria Statelor Unite în următoatele decenii.

Pentagonul a estimat că fiecare cetăţean american trebuie să suporte 7.740 de dolari din costurile intervenţiilor militare, însă studiul evocă suma de aproape 24.000 de dolari de persoană.

Departamentul american al Apărării nu a făcut niciun comentariu pe tema acestui studiu.

Neta Crawford a menţionat că Pentagonul nu a intenţionat să prezinte date false, explicând însă că instituţia nu poate calcula singură "costurile reale" totale asociate intervenţiilor militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici