Agenţia japoneză de Securitate Nucleară a reproşat companiei Tokyo Electric Power Co (TEPCO) că nu a luat măsurile necesare pentru protejarea muncitorilor, care luptă zi şi noapte, alături de sute de pompieri şi soldaţi, să restabilească circuitele de răcire şi să evite o catastrofă nucleară.
„Am ordonat măsuri de corectare (companiei) TEPCO”, a declarat Hideyuki Nishiyama, un purtător de cuvânt al Agenţiei.
Guvernul a ordonat companiei TEPCO „să amelioreze gestionarea personalului, pentru a împiedica repetarea acestui gen de accident”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt Yukio Edano.
El a cerut să fie efectuată o anchetă pentru a se explica felul „cum muncitorii au putut fi expuşi radiaţiilor”.
Dintre cei trei angajaţi ai filialei TEPCO, care lucrau la reactorul 3, doi au avut nevoie să fie spitalizaţi, cu arsuri la nivelul picioarelor.
Ei au fost contaminaţi, joi, într-o baltă de apă contaminată radioactiv, în timpul unei intervenţii la o turbină, în spatele reactorului 3. Această baltă conţinea iod, cesiu şi cobalt, la niveluri de 10.000 de ori mai mari decât normal.
Ei au fost expuşi unor radiaţii superioare nivelului de 100 de milisievert, care ar fi putut atinge 180 de milisievert.
Potrivit TEPCO, muncitorii nu au ţinut cont de alarmele dozimetrelor lor, care calculează nivelul radioactivităţii, apreciind, din eroare, că aparatele sunau pentru că erau defecte.
În total, 17 muncitori au fost expuşi, de la 11 martie, unor radiaţii superioare limitei autorizate. „Dacă un examen prealabil al zonei de muncă ar fi fost corect efectuat, muncitorii ar fi fost echipaţi cu o ţinută adecvată”, a comentat Nishiyama.
„Faptul că apa a pătruns (în cizmele lor de cauciuc) ridică întrebări asupra bunei adecvări a ţinutei lor”, a adăugat el.
Un alt oficial din cadrul agenţiei a confirmat că muncitorii iradiaţi nu purtau cizme înalte de protecţie, prevăzute, în mod normal, pentru asemenea intervenţii periculoase.