Opinii divergente în rândul partidelor elveţiene, privind libera circulaţie a românilor

Formaţiunile politice din Elveţia au păreri împărţite cu privire la extinderea regimului de liberă circulaţie pentru a include România şi Bulgaria, extrema dreaptă punând condiţii stricte, respinse însă de partidele de centru-dreapta, relatează cotidianul Le Temps, în ediţia electronică.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Opinii divergente în rândul partidelor elveţiene, privind libera circulaţie a românilor

Opinii divergente în rândul partidelor elveţiene, privind libera circulaţie a românilor

Christian Levrat, candidat unic la preşedinţia Partidului Socialist elveţian, a declarat, cu privire la extinderea liberei circulaţii la România şi Bulgaria, că absenţa unei abordări a problemei romilor ar fi o politică sinucigaşă. În opinia sa, partidul trebuie să amintească în mod frecvent că romii nu sunt vizaţi de libera circulaţie, cu excepţia cazurilor în care vin în calitate de muncitori.

Întrebat în legătură cu această dezbatere în cadrul formaţiunii sale, care ar putea provoca dispute cu filialele cantonale, ce susţin populaţiile migratorii, în special cele mai fragile minorităţi, el a precizat că trebuie amintite mecanismele prevăzute de libera circulaţie a persoanelor. Levrat a adăugat însă că cea mai gravă eroare pentru formaţiunea socialistă ar fi să evite această dezbatere.

Oficialul a subliniat, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps, că succesul acestei extinderi nu este asigurat dinainte. Partidul Socialist va trebui deci să fie pregătit pentru această dezbatere, dând dovadă de realism. Acest lucru înseamnă că temerile exprimate de populaţie, în special în materie de dumping salarial, trebuie luate în considerare, a explicat el.

Fostul ministru Cristoph Blocher, lider al opoziţiei, a fost primul care a formulat condiţiile puse de formaţiunea sa UDC (extremă dreaptă) pentru acceptarea extinderii liberei circulaţii, cerând Bruxelles-ului să accepte suveranitatea fiscală a Elveţiei şi posibilitatea repatrierii infractorilor români şi bulgari.

În schimb, "radicalii nu sunt pregătiţi să îşi asume responsabilitatea pentru politica extremelor din Elveţia", a avertizat preşedintele PRD (Partidul radical democrat), Fulvio Pelli, a cărui poziţie este acceptată şi de PDC (Partidul democrat-creştin). "PDC îşi asumă responsabilitatea pentru o aprobare, dar nu şi pentru o respingere", a declarat Eugen David, oficial din cadrul PDC.

"Companiile elveţiene au nevoie de libera circulaţie şi nu acceptă ca prosperitatea ţării să fie luată ostatică", a declarat la rândul său Chantal Balet, din cadrul organizaţiei economiesuisse.

Radicalii, PDC şi economiesuisse sunt convinşi că există instrumente eficiente pentru combaterea eventualelor abuzuri pe piaţa muncii. Experienţa liberei circulaţii în spaţiul european arată de fapt că doar persoanele care au un loc de muncă sau venituri suficiente pot veni în Elveţia. "Romii care nu au locuri de muncă în Elveţia nu vor mai putea veni atât de uşor ca astăzi", a explicat Fulvio Pelli. "Vom susţine libera circulaţie a muncitorilor şi nu pe cea a cerşetorilor", conchide Balet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici