Opiul ucide mai mulţi occidentali decât războiul din Afganistan

Cantităţile enorme de opiu produse în Afganistan ucid mai multe persoane în ţările occidentale decât războiul condus de NATO în această ţară, arată miercuri Biroul ONU pentru combaterea drogurilor şi crimei (ONUDC), cerând mobilizarea împtoriva acestui flagel, relatează AFP.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Opiul ucide mai mulţi occidentali decât războiul din Afganistan

Opiul ucide mai mulţi occidentali decât războiul din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu 92 la sută din opiul produs în lume, ţara alimentează o piaţă de 65 de miliarde de dolari, ce finanţează insurgenţa şi grupările criminale, în special în Asia Centrală, Rusia şi Balcani, potrivit unui raport publicat la Viena.

Consumat de 15 milioane de toxicomani, acest drog provoacă moartea a circa 100.000 de persoane pe an şi accentuează răspândirea virusului HIV, aminteşte ONUDC.

"Confiscarea opiului afgan acolo unde se produce este infinit mai eficientă şi mai ieftină decât acolo unde se consumă", subliniază directorul general al agenţiei ONU, Antonio Maria Costa, amintind comunităţii internaţionale să desfăşoare mai multe mijloace în această zonă.

"Nu este vorba despre partajarea responsabilităţilor, ci de un interes propriu înţeles corect", a precizat el.

Cu titlu de comparaţie, numărul anual al victimelor consumului de produse derivate din opiu în ţările membre NATO (10.000 de morţi) este de cinci ori mai mare decât cel al victimelor înregistrate de Alianţa Nord-Atlantică în Afganistan în opt ani de război. Rusia (30.000 de morţi) are anual un număr mai mare de decese din cauza drogurilor decât al celor zece ani de război în această ţară, arată ONUDC.

În pofida unei uşoare diminuări din 2007, producţia de opiu în Afganistan a explodat în ultimii zece ani, ajungând la 6.900 de tone în 2009 şi depăşind consumul mondial. Până recent, lupta împotriva traficanţilor nu figura totuşi în mandatele forţelor NATO detaşate în zonă.

Or, "implicarea directă a talibanilor în traficul de opiu le permite acestora să finanţeze o maşină de război din ce în ce mai sofisticată şi extinsă", subliniază Costa, amintind că fundamentaliştii nu ezită să lucreze cu organizaţiile criminale. Potrivit ONUDC, talibanii obţin până la 160 de milioane de dolari pe an din acest trafic.

De altfel, stocurile ilegale de opiu continuă să crească vertiginos, avertizează ONUDC. Acestea se ridică de acum la 12.000 de tone, cantitate care ar satisface consumul mondial pe doi ani. "Posibilitatea ca aceste stocuri enorme de opiu să intre pe mâini greşite arată că este mai urgent ca niciodată să localizăm şi să distrugem aceste stocuri", apreciază Costa.

La fel de îngrijorător este faptul că traficul de opiu şi consecinţele sale financiare oculte se răspândesc în Pakistan şi în toată Asia Centrală, unde riscă să alimenteze "un terorism la scară mare ce ameninţă resursele energetice", potrivit ONUDC.

Zonele tribale de la frontiera afgano-pakistaneză, pe unde tranzitează 40 la sută din opiul afgan, au devenit "cea mai mare zonă de liber schimb pentru tot ceea ce este ilegal: droguri, arme, elemente pentru fabricarea bombelor, bani din traficul de droguri şi de fiinţe umane", aminteşte Costa.

În afară de efortul din Afganistan şi Pakistan, ONUDC preconizează o luptă consolidată împotriva traficanţilor în ţările de tranzit şi de consum, în timp ce numai 20 la sută din opiul afgan este interceptat în lume, în mare parte în Iran.

În Balcani, o importantă axă de tranzit către vestul Europei, unde se consumă 88 de tone de heroină pe an, numai 2 la sută din acest flux este confiscat, respectiv aceeaşi proporţie ca în Afganistan, arată ONUDC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici