- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opoziţia din Egipt încearcă să îl convingă pe Mohamed ElBaradei să candideze la preşedinţie
Opoziţia egipteană speră să îl convingă pe Mohamed ElBaradei, directorul în exerciţiu al AIEA, să candideze pentru funcţia de preşedinte al Egiptului în 2011, împotriva actualului şef al statului, Hosni Mubarak, sau a fiului acestuia Gamal.
Opoziţia din Egipt încearcă să îl convingă pe Mohamed ElBaradei să candideze la preşedinţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O asemenea candidatură ar oferi o vizibilitate excepţională opoziţiei egiptene comparativ cu Partidul Naţional Democrat (PND), care domină scena politică în prezent. Cu toate acestea, există numeroase obstacole juridice şi chiar reticenţa lui Mohamed ElBaradei.
Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2005, a devenit cunoscut pe plan mondial pentru că s-a opus argumentelor americane referitoare la programul nuclear irakian înainte de lansarea intervenţiei militare din 2003.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
Directorul general al AIEA, al cărui mandat se încheie în noiembrie, este şi unul din principalii actori în dosarul nuclear controversat al Iranului. Organizaţia de tineret a formaţiunii liberale al-Wafd propune înscrierea lui ElBaradei în acest partid pentru a putea candida la preşedinţie.
Legislaţia egipteană prevede posibilitatea de a candida doar pentru persoanele care fac parte din conducerea unui partid de cel puţin un an, în cadrul unei formaţiuni care există de cel puţin cinci ani.
O altă posibilitate ar fi susţinerea de către 250 de deputaţi - cel puţin 65 de membri ai Adunării Naţionale, 25 ai Consiliului Consultativ şi zece ai consiliilor municipale.
"Am format un comitet popular pentru susţinerea lui ElBaradei şi ne vom mobiliza pentru a face parte din conducerea formaţiunii. Credem că îi putem mobiliza pe egipteni în jurul lui ElBaradei, este acceptat de islamişti şi de liberali", afirmă Mohamed Salah El-Sheikh, un membru al formaţiunii al-Wafd.
"Am vrea să fie ales pentru un singur mandat, cu misiunea unică de elaborare şi adoptare a unei noi Constituţii care să garanteze o reală separare a puterilor şi un stat de drept. Vrem să depăşim perioada autoritarismului şi a corupţiei", adaugă activistul.
Şi mişcarea Kefaya, care s-a remarcat în 2005 prin proteste inedite faţă de Hosni Mubarak, încearcă, deocamdată fără succes, să îl convingă pe ElBaradei să candideze.
Biroul de presă al lui ElBaradei a anunţat că directorul AIEA nu face niciun comentariu pe această temă. Potrivit presei egiptene, ElBaradei, 67 de ani, a recomandat opoziţiei să caute un candidat mai tânăr.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO