Opoziţia din R. Moldova cere invalidarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie

Principalele partide de opoziţie din R. Moldova vor cere invalidarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi organizarea unui nou scrutin, potrivit liderului Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, relatează Interfax.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Opoziţia din R. Moldova cere invalidarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie

Opoziţia din R. Moldova cere invalidarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie (Imagine: Mediafax Foto)

În opinia lui, "partidele de opoziţie au adunat suficiente probe privind fraudarea alegerilor".

"În timpul verificărilor am descoperit că pe listele de alegători figurau numeroare persoane care au murit în urmă cu mulţi ani. Pe aceste liste au fost de asemenea introduşi şi au votat numeroşi minori şi persoane care locuiesc de mai mulţi ani în străinătate", a precizat acesta.

"Toate acestea au fost organizate de comunişti, cu ajutorul Ministerului Dezvoltării Informaţionale, care dispune de o bază de date foarte mare", explică Filat.

Liderii opoziţiei au confirmat totodată că nu vor participa la renumărarea voturilor, care se va desfăşura miercuri.

Opoziţia exclude posibilitatea de a nu-şi prelua mandatele

Cele trei partide din Republica Moldova, care, potrivit rezultatelor alegerilor, au trecut pragul electoral, au mai precizat că nu acceptă varianta de a nu-şi ridica mandatele dacă nu vor reuşi să demonstreze că alegerile au fost fraudate, relatează Jurnal de Chişinău.

"Este prematur să vorbim despre acest lucru acum. Problemele trebuie soluţionate treptat. Trebuie să demonstrăm că alegerile au fost fraudate", a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Potrivit preşedintelui Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, cele trei partide vor lua o decizie comună şi vor acţiona după ce vor verifica listele şi vor colecta suficiente probe care să demonsteze că alegerile au fost fraudate.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat a explicat că o decizie politică în acest sens este uşor de luat, dar există şi o procedură legală foarte complicată cu privire la refuzarea mandatului.

"Această soluţie bună nu poate fi implementată sub aspect juridic decât foarte greu. Va fi nevoie de declaraţii semnate de fiecare dintre cei 103 candidaţi propuşi de toate aceste partide. Iar asta va lua mult timp", a precizat Vlad Filat, menţionând că există şi alte proceduri mult mai eficiente.

Cele trei partide de opoziţie au declarat categoric că nu vor vota un preşedinte comunist.

Citeşte şi:

R. Moldova, ţara cu o "revoluţie furată"

Renumărarea voturilor în R.Moldova include şi examinarea listelor electorale

Mitinguri de solidaritate cu protestatarii din R.Moldova, în mai multe oraşe din lume

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici